Держпродспоживслужба інформує як зберігати продукти харчування під час відсутності світла

Покровське районне управління ГУ Держпродспоживслужби в Донецькій області інформує
Ризик псування харчових продуктів у разі вимкнення електроенергії зростає.
Внаслідок збройної агресії рф проти нашої країни виникає ситуація, коли відсутня електроенергія через пошкодження електромереж, або коли відбуваються віялові відключення систем електропостачання.
Постійні відключення електроенергії впливають й на те, що в оселях громадян холодильники не будуть працювати, що спричиняє порушення умов зберігання харчових продуктів. Охолоджені або заморожені продукти у такому разі можуть бути небезпечними для споживання.
Поради, які допоможуть зберегти вашу їжу безпечною до вживання та уникнути харчових отруєнь:
- не готуйте страви із запасом, страви, які приготували бажано вживати відразу (не залишайте приготовану їжу за кімнатної температури більш ніж на 4 години);
- за відключення електроенергії, тримайте дверцята холодильника та морозильної камери закритими, адже в такому випадку продукти залишаються безпечними до 4 годин у холодильнику та до 48 годин – у повній морозилці (24 годин – у напівпорожній морозилці);
- у разі відсутності електроенергії протягом 4 годин і довше, харчові продукти краще згрупувати разом у морозильній камері. У холодильнику має бути температура +4°С або нижче, у морозильній камері – не вище -4 °С;
- підозрілу їжу ніколи не пробуйте на смак, щоб перевірити її безпечність. Якщо маєте сумніви, насторожує колір, запах, структура, краще позбудьтеся її. Особливо це стосується харчових продуктів, які швидко псуються: м’ясо, риба, яйця, молочні продукти, нарізані овочі, фрукти та їх залишки, якщо вони зберігалися більше ніж 4 години без електроенергії або джерела холоду;
- продукти, які мають температуру не вище +4°С або на яких зберігаються крижані кристали, можна безпечно заморозити повторно або приготувати;
- при зберіганні відокремлюйте сиру їжу від готової;
- ретельно просмажуйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, яйця і морепродукти;
- використовуйте чисту або очищену воду, бажано бутильовану питну воду промислового виробництва або воду із перевірених джерел, попередньо піддавши її додатковому кип’ятінню.
- варто мати запас харчових продуктів, що не потребують особливих умов зберігання (хлібо-булочні вироби, консерви тощо).
Також важливо дотримуватись таких гігієнічних вимог:
- мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу;
- мийте руки після відвідування туалету,
- ретельно мийте овочі й фрукти, особливо якщо вживатимете їх сирими. Для цього, на випадок відсутності водопостачання, також варто мати запас чистої бутильованої питної води промислового виробництва;
- намагайтеся захистити продукти від комах, гризунів та інших тварин.
Бережіть своє здоров'я та своїх близьких!
