Держпродспоживслужба інформує як зберігати продукти харчування під час відсутності світла

Дата: 03.11.2025 10:55
Кількість переглядів: 32

Фото без опису

 

 

              Покровське районне управління ГУ Держпродспоживслужби в Донецькій області інформує

 

        Ризик псування харчових продуктів у разі вимкнення електроенергії зростає.

 

       Внаслідок збройної агресії рф проти нашої країни  виникає ситуація, коли відсутня електроенергія через пошкодження електромереж, або коли відбуваються віялові відключення систем електропостачання. 

 

      Постійні відключення електроенергії  впливають й  на те, що  в оселях громадян холодильники не будуть працювати, що спричиняє порушення умов зберігання харчових продуктів.  Охолоджені або заморожені продукти у такому  разі можуть бути небезпечними для споживання.

 

     Поради, які допоможуть зберегти вашу їжу безпечною до вживання та уникнути харчових отруєнь:

 

  - не готуйте страви із запасом, страви, які приготували бажано вживати відразу (не залишайте приготовану їжу за кімнатної температури більш ніж на 4 години);

   - за відключення електроенергії, тримайте дверцята холодильника та морозильної камери закритими, адже в такому випадку продукти залишаються безпечними до 4 годин у холодильнику та до 48 годин – у повній морозилці (24 годин – у напівпорожній морозилці);

   - у разі відсутності електроенергії протягом 4 годин і довше, харчові продукти краще згрупувати разом у морозильній камері. У холодильнику має бути температура +4°С або нижче, у морозильній камері – не вище -4 °С;

    - підозрілу їжу ніколи не пробуйте на смак, щоб перевірити її безпечність. Якщо маєте сумніви, насторожує колір, запах, структура, краще позбудьтеся її. Особливо це стосується харчових продуктів, які швидко псуються: м’ясо, риба, яйця, молочні продукти, нарізані овочі, фрукти та їх залишки, якщо вони зберігалися більше ніж 4 години без електроенергії або джерела холоду;

  - продукти, які мають температуру не вище +4°С або на яких зберігаються крижані кристали, можна безпечно заморозити повторно або приготувати;

    - при зберіганні відокремлюйте сиру їжу від готової;

  - ретельно просмажуйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, яйця і морепродукти;

   - використовуйте чисту або очищену воду, бажано бутильовану питну воду промислового виробництва або воду із перевірених джерел, попередньо піддавши її додатковому кип’ятінню.

       -  варто мати запас харчових продуктів, що не потребують особливих умов зберігання (хлібо-булочні вироби, консерви тощо).

Також важливо дотримуватись таких гігієнічних вимог:

       - мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу;

       - мийте руки після відвідування туалету,

      - ретельно мийте овочі й фрукти, особливо якщо вживатимете їх сирими. Для цього, на випадок відсутності водопостачання, також варто мати запас чистої бутильованої питної води промислового виробництва;

    -  намагайтеся захистити  продукти від комах, гризунів та інших тварин.

     Бережіть своє здоров'я та своїх близьких!


« повернутися до розділу «Новини»

Код для вставки на сайт

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень