Хвороба,що починається з родимки

  • 27

Фото без опису

 

Травень є місяцем обізнаності про меланому. Щороку  у світі  реєструється близько 132 тис. нових випадків меланоми. І хоча меланома є менш поширеною серед інших злоякісних новоутворень шкіри, смертність від неї дуже висока.

Меланома - це злоякісна пухлина, яка розвивається з меланоцитів, клітин, що виробляють пігмент меланін. Цей пігмент відповідає за забарвлення шкіри. Одна з особливостей меланоми - її швидке поширення до інших органів та тканин.Зовні вона виглядає як родимка (невус), але, на відміну від  доброякісних утворень, проростає вглиб шкіри і поширюється організмом, формуючи вторинні пухлини. Також вона іноді маскується під ранку, яка довго не гоїться.Більшість меланом виникають не в існуючих родимках, а в тих, що нещодавно з’явилися.

Головною причиною розвитку меланоми є вплив ультрафіолетового (УФ) випромінювання . Інші фактори, такі як генетика та імунна система, також можуть впливати на ризик розвитку меланоми.

Ознаки меланоми запам’ятовуються по абревіатурі АКОРД:

А — асиметрія: якщо половинки родимки не ідентичні, це має насторожити.
К — краї: мають бути чіткими та рівними у здорової родимки.
О — окрас: має бути однотонним; до речі, меланома не обов’язково — чорна зовні, вона може бути рожевою, прозорою, червоною, словом, різною.
Р — розмір: родимки завбільшки від 6 мм треба спостерігати.
Д — динаміка: якщо родимки змінюються з часом, починають свербіти, лущитись, змінювати колір, це привід для консультації з лікарем;

Щоб зменшити ризик розвитку меланоми, важливо:

  • Обмежити час перебування під сонцем: Уникайте тривалого перебування на сонці, особливо в період максимальної сонячної активності між 10 ранку та 4 вечора.
  • Використовувати захисні засоби: Застосовуйте захисний крем з високим SPF, носіть широкополі капелюшки, сорочки з довгим рукавом та окуляри зі сонцезахисними лінзами.
  • Уникати відвідування солярію: Ультрафіолетове випромінювання від солярію може бути навіть шкідливішим, ніж сонячне випромінювання.
  • Проводити само огляд шкіри: Регулярно перевіряйте свою шкіру на наявність нових плям, змін у розмірі, формі або кольорі пігментних плям, а також будь-які інші сумнівні ознаки. Звертайте увагу на будь-які зміни у пігментних плямах, їх розміри, кровотечі або свербіння.
  • Проходити дерматологічні огляди: Регулярно відвідуйте дерматолога для професійного огляду вашої шкіри та  отримання рекомендацій з попередження меланоми.
  • Відмовитись від тютюну: Уникайте куріння та вдихання  табачного диму , оскільки воно може підвищити ризик розвитку меланоми та інших видів раку.

 Регулярний самоогляд та вчасне звернення до лікаря - ключові складові профілактики та боротьби з цим типом раку шкіри.                               

 

Добропільська філія ДУ «ДОЦКПХ МОЗ»