Про оцінку втрат для сфери культури внаслідок агресії РФ проти України

  • 21

Традиційну онлайн-зустріч «Про музей за кавою» Донецький обласний краєзнавчий музей присвятив дуже актуальній темі «Оцінка втрат у сфері культури внаслідок військової агресії Росії проти України: огляд та аналіз наявних методик».

Сектор культури щодня зазнає втрат внаслідок війни. І ці втрати не тільки фізичні чи матеріальні внаслідок обстрілів РФ, а і непрямі, тобто: відтік фахових працівників сфери культури, нереалізовані та невтілені культурні проєкти, неотриманий прибуток від продажів квитків чи сувенірної продукції, «застій» у розвитку сфери культури територій окупованих чи тих, які знаходяться у зоні бойових дій.

Для підрахунку цих втрат, збитків та руйнувань провідні установи України та міжнародні організації запропонували власні методики. Допомогти розібратися у всіх нюансах наявних методик ДОКМ запросив на онлайн-зустріч «Про музей за кавою» Оксану Козлову, дослідницю, керівницю аналітичного напряму щодо культури Українського центру культурних досліджень.

Запропонована тема виявилась надзвичайно актуальною та викликала відгук від фахівців не тільки з Донецької області, але і всієї України. На початку заходу учасників привітали Аліна Певна, заступник начальника – начальник відділу з питань туризму, курортів та охорони культурної спадщини управління культури і туризму Донецької облдержадміністрації та Анастасія Образцова, директорка Українського центру культурних досліджень. 

Під час зустрічі було обговорено методики, які зараз застосовуються для підрахунку втрат, розглянуті визначні переваги та прогалини в оцінці втрат для сфери культури. Для закріплення отриманих під час заходу знань присутнім запропонували пройти інтерактивний квіз.

Онлайн-зустріч «Про музей за кавою» завершилася загальним, дружнім фото, але діалог і співпраця продовжуються, допомагаючи зберегти та відновити культурну спадщину України.

Участь у заході взяли фахівці гуманітарного відділу Криворізької сільської ради, які відповідальні за культурний напрямок громади.