6 способів уберегти свою психіку від впливу соціальних мереж

  • 90

Фото без опису

 

Соціальні мережі для декого з нас  стали не лише місцем , де можна поділитися своєю думкою, поспілкуватися , а й місцем  для  образ, осуду, погроз, агресивної поведінки. Особливо збільшилося  це  у період російської агресії, коли вся наша  країна живе  в умовах постійного стресу і люди  виплескують свої  негативні емоції в інтернеті.

Образливі коментарі, суперечки можуть  мати небажані  наслідки для нашого психічного здоров’я. А тривале «захоплення» інтернет-суперечками може підсилювати тривожність, знижувати самооцінку, здатність до концентрації і навіть демотивувати.

Проте є кілька способів зменшити такий вплив:

  • Обмежте  використання  соціальних мереж

Воно перш за все  заважає особистому спілкуванню. Забудьте за гаджети  під час  сімейних обідів або вечерь, на зустрічах з  друзями, під час спілкування з дітьми. Встановіть  ліміт часу, протягом якого ви будете читати онлайн-коментарі чи відповідати на них. Замініть час проведення  в соціальних мережах корисною активністю. Крім того, вкрай важливо відмовитись від  використання смартфона чи ноутбука щонайменше за годину до сну.

  • Користуйтеся  розвантажувальними  днями

Важливо  влаштовувати відпочинок від соціальних мереж, так звані дні «цифрового детоксу», які можуть тривати від 5 до 7 днів. Це дні  коли ви зможете не користуватися гаджетами взагалі. Якщо відмовитись повністю не вдається, тоді  спробуйте обмежити використання соціальних мереж до десяти хвилин на день, це теж буде мати  позитивний ефект для  вашого психоемоційного стану та сприятиме підвищенню задоволеності життям.

  • Звертайте увагу на  джерела інформації

Якщо на Вас впливають негативні коментарі в соціальних мережах, не звертайте увагу на них , якщо вони анонімні.  Якщо ж Ви бачите коментар когось із ваших знайомих, спробуйте проаналізувати його зміст та поговоріть з ними віч на віч про свої відчуття. Припинити спілкування з такими людьми найкраще що Ви можете зробити.

  • Приділіть час улюбленим захопленням

Якщо від читання коментарів в соціальних мережах Вам стає погано , псується настрій переключіть свою увагу на щось інше ,що допоможе перемкнути Ваші думки на позитивну хвилю. Спробуйте зайнятися улюбленим  захопленням.  Так ви зможете швидше забути прочитане в мережі та не обдумувати його.

 

 

  • Запитуйте себе — навіщо мені потрібні соціальні мережі?

 

Заходячи в соцмережі відразу подумайте на стільки важлива для вас інформація, яку ви там знайдете чи це лише привід уникнути  думок  і відійти від проблем у власному житті. Тому кожного разу, заходячи в  соцмережі, дайте собі   відповідь на питання:   чому я це роблю саме зараз?

  • Відписуйтеся  

Якщо контент виявився для вас не корисним,  образливим,  відпишіться від нього,  або заблокуйте такі контакти.  Визначьтеся , спілкування з ким приносить Вам задоволення , робить вас щасливими, та намагайтеся спілкуватися з такими людьми якомога більше і Ваш психоемоційний стан стане значно кращим.

При розумному використанні  соціальні мережі можуть бути корисним доповненням до Вашого соціального життя, бути тим  інструментом, який допоможе підтримувати зв’язок із близькими людьми яких наразі не має поруч.  Але вони в жодному разі не замінять спілкування віч-на-віч та не  зможуть повністю  задовольнити  потребу в спілкуванні.

Бережіть себе та цінуйте життя!

 

 

Завідувач Добропільської філії

ДУ «Донецький ОЦКПХ МОЗ»                               Валентина Ришко

Інші новини

Всі новини