Подання декларацій за 2023 рік

  • 71

Законом України «Про запобігання корупції» визначено, що суб’єкти декларування зобов’язані щорічно до 1 квітня подавати шляхом заповнення на офіційному веб-сайті Національного агентства з питань запобігання корупції декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за минулий рік за формою, що визначається Національним агентством.

Щорічні декларації за 2023 рік необхідно подати до 31.03.2024 включно.

Подання декларацій відтерміновано для декларантів з числа більшості військовослужбовців (крім деяких категорій пп. 1–4 ч. 7 ст. 45 Закону), полонених, інтернованих, осіб, які перебувають на тимчасово окупованих територіях, на лікуванні внаслідок поранення тощо (ч.ч. 7–13 ст. 45 Закону) та членів сімей зазначених осіб (ч. 14 ст. 45 Закону).

Упродовж 30 днів після подання декларації суб’єкт декларування має право подати виправлену декларацію. Цим правом можливо скористатись лише один раз.

Слід зазначити, що за несвоєчасне подання декларації без поважних причин передбачено адміністративну відповідальність (ст. 172-6 Кодексу України про адміністративні правопорушення) у вигляді штрафу від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а за умисне неподання декларації передбачено кримінальну відповідальність (ст. 366-3 Кримінального кодексу України) у вигляді штрафу від двох тисяч п’ятисот до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадських робіт на строк від ста п’ятдесяти до двохсот сорока годин або обмеження волі на строк до двох років, або позбавлення волі строком на один рік, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років..