Подання декларацій держслужбовців за 2023 звітний період без проблем: спеціальні сервіси, поради та відповідальність

  • 23

Фото без опису

 

31 січня 2024 року завершилась кампанія декларування за 2021 та 2022 звітні періоди. Вона була особливою, оскільки декларанту одночасно необхідно було подати дві, три або чотири декларації, а їх кількість та вид визначається в кожному випадку індивідуально. З 01 січня до 31 березня 2024 включно державні службовці (крім тих, які мають право на відтермінування) повинні подати щорічні декларації за 2023 звітний період відповідно до вимог антикорупційного законодавства. 

 Щоб спростити процес подання декларацій, рекомендуємо:

• скористатися спеціальною функцією «Дані для декларації» у Реєстрі декларацій. Вона дозволить заповнити окремі поля на підставі інформації з офіційних реєстрів та баз даних. Це суттєво пришвидшить процес та допоможе уникнути помилок під час декларування.

• Ознайомитися з роз’ясненнями у Базі знань НАЗК або у форматі посібника щодо особливостей декларування. Також радимо прочитати статтю про найпоширеніші порушення, яких допускаються декларанти при заповненні декларацій, а також відеоінструкціями із заповнення декларацій. Ці матеріали допоможуть правильно внести всі необхідні дані.

Зазначимо, що відповідальність за неподання або несвоєчасне подання несе виключно декларант. За умисне неподання суб'єктом декларування декларації, передбачена кримінальна відповідальність за ст. 366-3 Кримінального кодексу України у вигляді штрафу від 2 500 до 3 000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян ( тобто від 42 500 до 51 000 гривень) або громадських робіт на строк від 150 до 240 годин або обмеженням волі на строк до двох років, або позбавленням волі строком на один рік, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років. За несвоєчасне подання без поважних причин декларації передбачена адміністративна відповідальність у вигляді накладення штрафу від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 850 до 1 700 гривень) (за ч. 1 ст. 172-6 Кодексу України про адміністративні правопорушення).

У разі зазначення у декларації недостовірних відомостей, які відрізняються від достовірних на суму до 100 прожиткових мінімумів для працездатних осіб до суб’єкта можуть бути застосовані заходи дисциплінарного впливу.

Особа, яка вчинила корупційне правопорушення або правопорушення, пов’язане з корупцією, однак судом не застосовано до неї покарання або не накладено на неї стягнення у виді позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю, пов’язаними з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування, або такою, що прирівнюється до цієї діяльності, підлягає притягненню до дисциплінарної відповідальності у встановленому законом порядку (ч. 2 ст. 65-1 Закону «Про запобігання корупції»).

Відомості про осіб, яких притягнуто до відповідальності за вчинення корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень, підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні або пов’язані з корупцією правопорушення (Реєстру порушників).

Сподіваємося, що наші поради стануть у нагоді й дозволять подати повні та достовірні декларації у встановлений строк. Будьте уважними та відповідальними!