Декларування-2024 на Донеччині: подання декларації про майновий стан і доходи у період дії воєнного стану

  • 64

Фото без опису

 

Шановні платники! Головне управління ДПС у Донецькій області нагадує, що з 01.01.2024 розпочалась кампанія декларування громадянами доходів, отриманих у 2023 році. Порядок подання декларації про майновий стан і доходи (далі – податкова декларація) та оподаткування доходів фізичних осіб встановлено розділом IV Податкового кодексу України (далі – Кодекс).

Платник податків самостійно обирає спосіб подачі податкової декларації про майновий стан і доходи (далі – податкова декларація) (п. 49.3 ст. 49 Кодексу):

  • особисто або уповноваженою особою;
  • поштою з повідомленням про вручення та описом вкладення не пізніше ніж за 5 днів до закінчення граничного строку подання(п. 49.5 ст. 49 Кодексу);
  • засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів України «Про електронні документи та електронний документообіг» та «Про електронні довірчі послуги».

Звертаємо увагу, що для особистого подання податкової декларації про майновий стан і доходи можна звертатися до Центрів обслуговування платників за місцем своєї податкової адреси (місцем реєстрації). 

Адреси Центрів обслуговування платників, режим роботи та телефони розміщені на сайті Головного управління ДПС у Донецькій області за наступним посиланням: https://dn.tax.gov.ua/okremi-storinki/tsentri-obslugovuvannya-platnikiv-poda/219448.html

У зв’язку з введенням в Україні воєнного стану сервісне обслуговування платників податків, зокрема, надання адміністративних послуг, виконання інших функцій сервісного обслуговування здійснюється незалежно від місця обліку платника податків.

Окрім того звертаємо увагу, що п. 179.4 Кодексу визначає коло осіб, які звільняються від обов’язку подання податкової декларації.

Платники податку звільняються від обов’язку подання податкової декларації незалежно від виду й суми отриманих доходів платниками податку, які:

- є малолітніми/неповнолітніми чи недієздатними особами й водночас перебувають на повному утриманні інших осіб (у т.ч. батьків) і/або держави станом на кінець звітного податкового року;

- перебувають під арештом або є затриманими чи засудженими до позбавлення волі, перебувають у полоні чи ув’язненні на території інших держав станом на кінець граничного строку подання податкової декларації;

- перебувають у розшуку станом на кінець звітного податкового року;

- перебувають на строковій військовій службі станом на кінець звітного податкового року.

 

Корисні посилання: