Як уникнути переохолодження

  • 44

Фото без опису

 

Прийшла зима, а з нею  імовірні низькі температури. Хочемо нагадати  про  прості правила, виконання яких дозволить  Вам і Вашим близьким уникнути переохолодження  організму.

1. Не вживайте алкогольних напоїв - алкогольне сп'яніння сприяє утраті тепла, в той же час викликаючи ілюзію тепла. 

2. Не паліть на морозі - паління  уповільнює периферійну циркуляцію крові і робить кінцівки більш уразливими до дії холоду; носіть просторий одяг - це сприяє нормальній циркуляції крові.

3. Одягайтеся так, щоб між шарами одягу залишався прошарок повітря, який утримує тепло. Верхній одяг бажано носити, що не промокає. Тісне взуття, відсутність устілки,  тонкі  шкарпетки можуть створювати передумови переохолодження. Не виходьте на мороз без рукавичок та шарфа.

4. У вітряну погоду відкриті ділянки тіла змащуйте спеціальним кремом.

5. Не носіть на морозі металевих прикрас. По-перше, метал охолоджується до низьких температур швидше, ніж тіло, внаслідок чого можливе „прилипання" цих предметів до шкіри з виникненням почуття болю та холодових травм. По-друге, персні на пальцях утруднюють циркуляцію крові та сприяють обмороженню кінцівок.

6. Повернувшись додому після довготривалої прогулянки на морозі, обов'язково впевніться у відсутності обмороження кінцівок, спини, вух та носа. Несвоєчасне надання допомоги може призвести до гангрени та втрати кінцівок. Якщо на відкритому повітрі ви відчуваєте переохолодження, негайно зайдіть до теплого приміщення - магазину, кафе, під'їзду - для зігрівання та огляду місць потенційного  переохолодження

7.Якщо у вас зламалася машина на значній відстані від населеного пункту або в незнайомій місцевості, краще залишатися в ній та викликати допомогу по телефону або чекати в  іншому автомобілі. Ховайтеся від вітру. На вітрі вірогідність переохолодження зростає.

8. Перед виходом на мороз бажано поїсти - вам необхідна додаткова енергія. Слід враховувати, що у дітей терморегуляція ще не налагоджена, а в осіб похилого віку при деяких хворобах порушена. Ці категорії найбільш піддаються  переохолодженню, тому враховуйте це під час планування прогулянок узимку.

Врешті-решт пам’ятайте, що найкращий спосіб вийти з неприємної ситуації – це до неї не потрапляти. Якщо ви не любите екстремальних відчуттів, то у великий мороз не виходьте з приміщення без потреби!

 ПЕРЕОХОЛОДЖЕННЯ ОРГАНІЗМУ - ЦЕ НЕБЕЗПЕЧНО!

 Пам'ятайте: ваше здоров'я - у ваших руках.

 

Добропільська філія ДУ «Донецький ОЦКПХ МОЗ»