Електронне звітування – сучасний формат спілкування з ДПС

  • 67

Фото без опису

 

Наразі чимало Мирноградських підприємців звертаються за практичною допомогою та роз'ясненнями до фахівців Мирноградської ДПІ щодо користування безкоштовними Е-сервісами ДПС. Тож, фахівці консультують платників, як дистанційні сервіси використовувати з найбільшою ефективністю. Розповідають про функціонал Електронного кабінету платника, про сервіси, які доступні у відкритій і приватній частинах, навчають платників подавати звітність в електронному вигляді.

Днями фахівці Мирноградської ДПІ провели зустріч з платниками податків щодо електронного звітування через Електронний кабінет. Відповідно до п.п. 17.1.3 п. 17.1 ст. 17 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI (далі – ПКУ) платник податків має право самостійно обирати спосіб взаємодії з контролюючим органом в електронній формі через Електронний кабінет, якщо інше не встановлено ПКУ.

Платник податків, який обрав спосіб взаємодії з контролюючим органом засобами електронного зв’язку в електронній формі, зобов’язаний під час обрання способу взаємодії повідомити контролюючому органу свою електронну адресу шляхом внесення цієї інформації до своїх облікових даних через Електронний кабінет (п. 45.3 ст. 45 ПКУ).

Податківці нагадали, що вхід до Електронного кабінету здійснюється за адресою: https://cabinet.tax.gov.ua, а також через офіційний вебпортал ДПС України https://tax.gov.ua, з використанням кваліфікованого електронного підпису (КЕП) будь-якого Акредитованого центру сертифікації ключів.

Подання документів засобами електронного зв’язку в електронній формі здійснюється платниками відповідно до норм ПКУ та Порядку обміну електронними документами з контролюючими органами, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 06.06.2017 № 557 зі змінами та доповненнями.

Подання податкових декларацій (розрахунків) через Електронний кабінет здійснюється з використанням електронних форм, перелік яких, відповідно до п. 4 розд. ІІ Порядку, розміщений на вебпорталі ДПС у рубриці Е-сервіси

Електронна звітність / Платникам податків про електронну звітність/Інформаційно-аналітичне забезпечення / Реєстр електронних форм податкових документів.

Акцентували увагу платників, що при створенні в Електронному кабінеті податкової декларації (розрахунка) у режимі «Введення звітності» платник податків має можливість редагувати, підписувати та надсилати податкову звітність.

При створенні податкової Декларації користувач самостійно встановлює фільтр за параметрами: «рік», «період», «тип форми» та обирає необхідну форму податкової декларації за звітний період, щодо якого здійснюється звітування. У наступному вікні обирає «стан документа» та відповідний територіальний орган ДПС: «регіон», «район».

У приватній частині Електронного кабінету в меню «Перегляд поданої звітності» надається доступ до перегляду та друку поданої звітності.

 

 

 

#РазомПереможемо

#ВсеБудеУкраїна