Дитяча хвороба й недитячі ускладнення — саме так можна сказати про скарлатину

  • 39

Фото без опису

 

Це інфекційне захворювання, яке проявляється висипом та ангіною і може призвести до таких ускладнень, як запалення лімфатичних вузлів, отит, синусит, артрит, міокардит тощо.

Захворювання,  викликається стрептококом. Джерело інфекції – хворі на скарлатину ангіну, хронічний тонзиліт, назофарингіт, а також здорові носії стрептокока.

Найчастіше хворіють діти від 3 до 10 років. Інкубаційний період недуги триває від 1 до 12 днів, частіше 2–7 днів.

Хвороба передається повітряно-крапельним та контактно-побутовим шляхом (наприклад, через іграшки).

Симптоми:

 – раптовий початок;

– збільшені мигдалики та біло-жовтий наліт на них;

– біль в горлі; почервоніння горла;

– температура вище 38-39°С, головний біль;

– нудота, слабкість.

Головним симптомом скарлатини є висип. Він з’являється на 1-2 день хвороби. Найбільше висип сконцентрований на згинальних поверхнях кінцівок, природних складках, передній і боковій поверхні шиї, боковій поверхні тулуба, животі. Висипка відсутня на носогубному трикутнику (симптом Філатова).

Спочатку на язиці з’являється білий наліт, проте за 4-5 днів він поступово зникає і язик набуває яскраво-малинового кольору з набряклими сосочками.

Захворювання може мати легкий, середній чи важкий перебіг.

Уникнути ускладнень при хворобі можна, якщо вчасно звернутись до лікаря за медичною допомогою та дотримуватись всіх рекомендацій.

Профілактика захворювання полягає у ранньому виявленні та ізоляції джерела інфекції, а також застосування карантинних заходів (у школах, дитячих садках, медичних установах). 

Хворим на скарлатину слід перебувати в ізоляції 10 днів, якщо перебіг захворювання легкий і без ускладнень. Після цього терміну їм ще 12 днів не можна відвідувати місця великого скупчення людей: школи, офіси, тощо. Тож ізоляція триває протягом мінімум 3 тижнів.

Щеплення від скарлатини немає, але у перехворілих розвивається стійкий імунітет на все життя.

Важливі загальні профілактичні заходи: дотримання особистої гігієни, часте  провітрювання приміщень, вологе прибирання із застосуванням миючих та дезінфікуючих засобів, харчування збагачене вітамінами. Слід уникати контакту з хворими людьми, при перших ознаках захворювання звертатись за медичною допомогою.

 

Бережіть себе та своїх рідних!

 

 

 

Добропільська філія ДУ «Донецький ОЦКПХ МОЗ»