ЧИ ТРЕБА ПРИЙМАТИ ВІТАМІН D ДЛЯ ПРОФІЛАКТИКИ ВЗИМКУ?

  • 30

Фото без опису

 

Більшу частину вітаміну D ми отримуємо завдяки впливу сонячного світла. Звідси і його неформальна назва — «вітамін сонця». Узимку, коли сонячний день коротший, і через холодну погоду ми все менше часу проводимо на вулиці, кількість вітаміну D  в організмі людини знижується.

Але ця поживна речовина необхідна для нашого здоров’я! Вітамін D  захищає :

ясна від запалень, зуби – від карієсу, прискорює загоєння переломів та запобігає остеопорозу, покращує імунітет, попереджає слабкість м'язової системи, приймає участь в роботі серця, впливає на артеріальний тиск та загальну роботу судинної системи.     Зазвичай, щоб здорова людина отримала свою порцію вітаміну D, достатньо бувати на сонці і в холодну погоду  взимку принаймні 15–20 хв у день. А також  вживати продукти, які багаті на вітамін D :

 

  • жирна риба — скумбрія, тунець, форель, лосось, тріска (печінка);
  • молочні продукти — вершкове масло, твердий сир, домашній сир, йогурт, сироватка, цільне молоко;
  • яловича печінка;
  • яєчні жовтки.

Проте  є люди, яким цього може бути недостатньо, зокрема це:

  • немовлята;
  • люди старшого віку, особливо якщо вони не виходять з дому;
  • люди з ожирінням (високий індекс маси тіла);
  • люди з незбалансованим харчуванням, наприклад, вегани;
  • люди із хворобами шлунково-кишкового тракту та печінки.

Перед вживанням вітаміну D обов’язково проконсультуйтеся із сімейним лікарем щодо тестування на рівень вітаміну D в крові. У разі потреби, лікар може призначити прийом  вітаміну D в потрібній дозі .

Важливо не займатися самолікуванням і не приймати вітамін D просто тому, що почалася зима. Адже високі дози цього вітаміну можуть бути шкідливими для здоров’я.

 

Не забувайте, що здоров’я – найцінніший скарб, тому бережіть його.

 

 

 Добропільська філія ДУ «ДОЦКПХ  МОЗ»