Всеукраїнська акція «16 днів проти насильства»

  • 79

Фото без опису

Домашнє насильство може довго маскуватися, ховатися та підлаштовуватися під обставини. Та якщо людина зіштовхується з кривдою, у її поведінці майже завжди можна помітити червоні прапорці.

Кілька аспектів, на які варто звертати увагу:

  •  Фізичне насильство

Постраждалі можуть з'являтися з синцями чи ранами, мати запалені очі, носити закритий одяг, здригатися у відповідь на рухи.

  •  Економічне насильство

Постраждалі змушені випрошувати гроші, звітувати чеками за всі покупки, питати дозволу на свої дії.

  •  Психологічне насильство

Постраждалі повинні постійно бути на зв’язку з партнером/-кою або родичами, звітувати за кожен свій крок. Постійно перевіряють телефон, бояться самостійно приймати навіть найменші рішення. Можуть мати панічні атаки, перепади настрою, бути пригніченими та обмежувати соціальні контакти.

  •  Сексуальне насильство

Постраждалі можуть мати синці на тілі, впадати в депресивні та апатичні стани, не сприймати власне тіло та сексуальність, або ж навпаки неочікувано яскраво почати її проявляти. Здригатися у відповідь на рухи або питання.

 

Якщо ви зіштовхнулися або стали безпосереднім свідком насильства, – телефонуйте у поліцію за номером 102.

Отримати консультацію щодо ситуації насильства, подальших кроків, а також контакти пунктів отримання допомоги можна за телефонами «гарячих ліній»:

  • 15-47 – (Державна установа «Урядовий контактний центр») — цілодобова та безкоштовна гаряча лінія з протидії торгівлі людьми, запобігання та протидії домашньому насильству, насильству за ознакою статі та насильству стосовно дітей;
  • 0 800 500 335 або на короткий номер 116 123 (Громадська організація «Ла Страда Україна») гаряча лінія з запобігання домашньому насильству, торгівлі людьми та гендерної дискримінації;
  • 0 800 213 103 контактний Центр системи безоплатної правової допомоги.

 

Навіть найменші дії допомагають. Не будьте байдужими! Не закривайте свої вуха та очі! Не бійтесь говорити про цю проблему у голос. Вас обов'язково почують!

 

Розірви коло! Зупини насильство!!!

 

Більше контактів на сайті: https://mvs.gov.ua/uk/activity/domestic-violence

Детальніше на сайті: https://www.msp.gov.ua/news/23244.html