Що треба знати про гепатит А та заходи його профілактики

  • 33

 

Гепатит А – це гостре інфекційне захворювання печінки, яке викликається вірусом. Джерелом інфекції є людина. Шлях передачі – фекально-оральний.

     В першу чергу основним фактором передачі інфекції є питна вода, а також харчові продукти та овочі.

     Вірусний гепатит А – сезонне захворювання, збільшення випадків реєструється у осіннє-зимовий період.

     Вірус гепатиту стійкий до зовнішнього середовища. При кімнатній температурі він може зберігатись до двох тижнів, а при температурі 40С до кількох місяців. При кипяиінні вірус гине за 5 хвилин, ультрафіолетове опромінювання вбиває вірус за 1 хвилину.

     Вірус знаходиться у крові, фекаліях та слині хворих.

     Частіше хворіють діти у віці від 5 до 15 років, інкубаційний період триває від 15-ти до 50-ти днів.

     Починається захворювання з підвищення температури тіла, темніє сеча, жовтіють очі, блювота, біль у череві.

     Щоб запобігти захворюванню необхідно:

  • вживати доброякісну питну воду, не використовувати воду із сумлінних джерел;
  • не вживати продукти харчування, придбаних у невстановлених місцях торгівлі (стихійних ринках);
  • ретельно мити перед вживанням овочі, але не водою з відкритих водоймищ;
  • дотримуватись правил особистої гігієни.

 

 

Держпродспоживслужба, Покровський район