У Криворізькій ТГ пройшли заходи до Дня української писемності

  • 77

Любити, шанувати і плекати рідну мову – святий обов’язок кожного українця. А надто сьогодні, в такі неспокійні часи для нашої держави.

 

Минулого тижня святкувався День української писемності. З цієї нагоди в закладах освіти та культури Криворізької сільської громади відбулась низка заходів.

 

27 жовтня в освітньому консультаційному пункті Криворізької сільської ради (на базі Криворізької ЗОШ І-ІІІ ступенів) учні, вчителі та батьки долучилися до обласного заходу «Українська – мова єднання незламних», у межах якого був проведений телеміст «Українська мова – мова незламних».

 

Протягом дня в інших навчальних закладах проходили віршовані флешмоби, діти складали вірші, виготовляли різноманітні поробки, брали участь у творчих конкурсах до святкової дати, обласному онлайн-святі. Також всі охочі написали радіодиктант національної єдності "Дороги України".  

           

У консультаційному пункті була організована виставка картин учениці 8 класу Васьковської Софії "Ти у мене єдина", виставка ляльки-мотанки місцевої майстрині Марії Гайдук, після заходу всіх учасників пригостили смачним українським борщем з пампушками.

           

Варто зазначити, що особливо цікавим і корисним для здобувачів освіти виявився інтегрований урок з української мови, літератури та музики, розроблений заслуженим працівником освіти Олександром Авраменком та відомим українським артистом Артемом Пивоваровим.

 

Онлайн-урок привернув увагу до важливості розвитку української мови та культури, що є невіддільною частиною нашої ідентичності. Крім того учасники вшанували пам’ять Нестора Літописця, який був послідовником творців слов’янської писемності Кирила та Мефодія.

 

Традиційно, до відзначення Дня української писемності, у сільських бібліотеках громади оформлені книжкові полички. На них представлені книжки видатних українських письменників, словники та періодичні видання — висвітлюється історія народження та розвитку однієї з наймилозвучніших мов світу – української.

           

Мова – духовний скарб нації. Це не просто засіб людського спілкування, це те, що живе в наших серцях. Українська мова – багата, ніжна й ласкава, мудра, доброзичлива, глибокодумна, чиста, правдива. Багатство української мови виявляється в тому, що нею можна висловити найскладніші думки, найтонші почуття і переживання, передати враження про побачене, почуте, прочитане.