До Дня ментального здоров’я для молоді громади проведено тематичний захід

  • 167

Ментальне здоров’я є невід’ємною частиною щасливого життя. Це поняття дуже широке і поєднує різні  аспекти.

Згідно з визначенням ВООЗ, ментальне здоров’я – це стан щастя та добробуту, в якому людина реалізує свої творчі здібності, може протистояти життєвим стресам, продуктивно працювати та робити внесок у суспільне життя.

Це означає, що ментальне здоров’я об’єднує здоровий дух та психіку людини із соціальним складником. Воно є важливим для втілення бажань, реалізації цілей, доброго фізичного самопочуття. А з іншого боку – психічне здоров’я кожного індивіда важливе для всього суспільства.

Стан ментального здоров’я залежить від багатьох чинників: соціальних, екологічних та навіть економічних.

 

З нагоди відзначення Всесвітнього дня ментального здоров’я (10 жовтня) у режимі онлайн, на платформі Google Meet, за ініціативи гуманітарного відділу Криворізької сільської ради в межах навчання «Молодіжна робота під час війни #вГору» відбувся інформаційно-просвітницький захід «Віртуальний світ – реальні загрози».

Спікеркою заходу виступила фахівець відділу – Ольга Швець.

Під час онлайн-зустрічі розглядалися такі питання:

  • позитивні та негативні аспекти соціальних мереж;
  • причини виникнення цифрової залежності;
  • етапи розвитку залежності від соцмереж;
  • симптоми мережевої залежності;
  • способи знизити негативний вплив соціальних мереж.

З метою привернути увагу молоді до проблеми залежності від соціальних мереж у сучасних реаліях війни використано стратегії відновлення моделі «BASIC Ph»: S – Socialization (соціальні зв’язки, соціальна підтримка, соціальна приналежність, спілкування) та C – Cognition, thought (розум, пізнання, когнітивні стратегії).

Учасники заходу розповіли про те, якими соціальними мережами користуються, скільки часу проводять за екранами гаджетів, порівняли статистичні дані медіаспоживання українців за останні роки, перевірили рівень залежності від соцмереж шляхом проведення анкетування (за методикою Кімберлі Янг), поділилися власними дієвими способами, які допомагають впоратися з інтернет-залежністю.

 

Люди – істоти соціальні. Нам потрібне товариство інших, щоб процвітати в житті, і міцність наших зв’язків має величезний вплив на наше психічне здоров’я та щастя. Соціальний зв’язок з іншими може полегшити стрес, занепокоєння та депресію, підвищити самооцінку, забезпечити комфорт і радість, запобігти самотності та навіть додати роки до життя. З іншого боку, відсутність сильних соціальних зв’язків може становити серйозний ризик для вашого психічного та емоційного здоров’я. Адже лише особистий контакт є достатнім, щоб викликати гормони, які знімають стрес і змушують вас почуватися щасливими, здоровими та позитивними. За іронією долі - технологія, яка розроблена для зближення людей й спрощення їх комунікації навіть на відстані, може призвести до того, що ви почуватиметеся більш самотніми та ізольованими, а також соц. мережі можуть загострювати проблеми з психічним здоров’ям, такі як тривога та депресія.

Зрозуміло, що остаточні висновки в багатьох питаннях робити ще зарано. Проте можна сказати, що соціальні мережі здійснюють на людей дуже різний вплив, залежно від багатьох умов, і насамперед їхніх рис особистості.

Як й у випадку з їжею, азартними іграми та багатьма іншими спокусами сучасності, надмірне використання соцмереж може бути для деяких людей небажаним.

Але, з іншого боку, було би помилково стверджувати, що вони є безперечним злом, адже мережі приносять чимало переваг.