18 жовтня – Європейський день боротьби з торгівлею людьми

  • 68

18 жовтня 2007 року Європейським Парламентом був започаткований Європейський День боротьби з торгівлею людьми як день консолідації діяльності з підвищення рівня обізнаності щодо явища торгівлі людьми, особливо жінками і дітьми, небайдужості громадськості до цього явища та візуалізації проблеми на глобальному рівні.

Проблема торгівлі людьми особливо загострилася під час повномасштабного вторгнення рф на територію України. Жінки та діти, які змушені покинути Україну, стикаються з ризиками торгівлі людьми. Водночас і чоловіки, які залишаються всередині країни, також можуть стати здобиччю торговців людьми.

Торгівля людьми є одним із найсерйозніших злочинів проти людини, який має як економічні, так і соціальні, педагогічні, психологічні причини.

Постраждалі від торгівлі людьми заслуговують на повагу і допомогу незалежно від форми експлуатації.

Для успішного попередження торгівлі людьми надзвичайно важливо захищати права постраждалих і надавати їм підтримку. Це передбачає захист їхнього особистого життя, а також ряд адміністративних заходів для оформлення їхнього перебування у країні призначення із наданням безпечного житла та доступу до психологічної, медичної, юридичної та соціальної допомоги.

Інформуємо, що 18 жовтня, у Європейський день боротьби з торгівлею людьми, Представництво Міжнародної організації з міграції (МОМ) в Україні розпочинає нову інформаційну кампанію «ПРИДИВИСЬ» із метою запобігання торгівлі людьми та популяризації правил безпеки під час міграції. Вона спонукає поміркувати над ризиками експлуатації й розгледіти, до чого можуть призвести на перший погляд привабливі пропозиції роботи чи житла.

Кампанія впроваджується спільно з Міністерством соціальної політики України та Всеукраїнською коаліцією громадських організацій із протидії торгівлі людьми, за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), Міністерства закордонних справ Королівства Норвегія та Міністерства юстиції Швеції.

 

Важливо! Якщо вам відомо про випадки торгівлі людьми чи будь-якого виду експлуатації, або ви потерпіли від цього злочину, звертайтеся за такими номерами:

• 15-47 гаряча лінія з питань протидії торгівлі людьми, запобігання та протидії домашньому насильству, насильству за ознакою статі та насильству стосовно дітей;

• 0 800 500 202/102 гаряча лінія Національної поліції України;

• 0 800 213 103 контакт-центр системи безоплатної правової допомоги;

• 527 гаряча лінія з протидії експлуатації;

• 0 800 500 335 або на короткий номер 116 123 «гаряча лінія» з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та гендерної дискримінації;

• 0 800 500 225 або на короткий номер 116 111 національна дитяча «гаряча лінія»;

• 0636899297 виконавчий партнер МОМ ГО «Альянс за громадянські права» у Донецькій області;

• 0800507506 Донецька облдержадміністрація.

Торгівля людьми вважається особливо тяжким злочином в Україні!