Проведено нетворкінг «Культурна спадщина під час деокупації населених пунктів»

  • 59

Культурна спадщина завжди є скарбницею національної історії та ідентичності. Саме тому в умовах війни культурна спадщина стає одним із головних об'єктів знищення для наших ворогів. Для забезпечення її збереження і відновлення фахівцям Донецької області було надано можливість долучитися до міжнародного діалогу та обміну досвідом на заході, який відбувся 29 вересня.

Нетворкінг «Культурна спадщина під час деокупації населених пунктів» було підготовлено та проведено Донецьким обласним краєзнавчим музеєм у партнерстві з Національним музеєм Революції Гідності (Музей Майдану) за матеріалами Національного тренінгу «Посткризова оцінка на місці втрат і ризиків для культурної спадщини України».

На захід були запрошені експерти міжнародного та національного рівнів, які поділилися своїм досвідом та знаннями: Апарна Тандон, провідний керівник програми «Перша допомога культурній спадщині у час кризи» та «Підтримка цифрової спадщини» в ICCROM (Міжнародний центр з дослідження, збереження та реставрації культурних цінностей, Римський центр); Зейнеп Гул Унал, віце-президент ICOMOS (Міжнародний центр з дослідження, збереження та реставрації культурних цінностей, Римський центр); Ольга Сало, заступник генерального директора з розвитку
та культурно-просвітницької роботи Музею Майдану та співзасновниця Штабу порятунку спадщини (HERI).

Участь в онлайн-заході взяла фахівець гуманітарного відділу Криворізької сільської ради – Ольга Швець.

В обговоренні брали участь майже півсотні учасників, ставилися складні питання, розв’язання яких вимагає спільних зусиль і міжнародної підтримки, а заходи, вжиті на різних рівнях, можуть сприяти збереженню цінних артефактів та історичних місць.