Вирішення питань інтеграції внутрішньо переміщених осіб в місцеві громади

  • 91

В рамках проведення Всеукраїнської інформаційної кампанії «Робота для ВПО: ти потрібен» відбулось онлайн - засідання Круглого столу на тему: «Вирішення питань інтеграції внутрішньо переміщених осіб в місцеві громади» за участі представників Добропільської міської та Криворізької сільської територіальних громад, управління соціального захисту населення, представників підприємств та підприємців.

Учасниками заходу було обговорено наступні питання: надання компенсації роботодавцям за найманих працівників, в тому числі за внутрішньо переміщених осіб; зміни в трудовому законодавстві; працевлаштування безробітних, які мають додаткові гарантії, надання ваучерів.

 В.о. директора Добропільського міського центру зайнятості Тетяна Яцура акцентувала увагу присутніх на необхідності співпраці кожного фахівця для вирішення проблемних питань, з якими стикаються переселенці, необхідність інформування таких осіб про послуги, які надаються на території громад. Також учасники засідання дізнались про нову програму надання роботодавцям компенсації фактичних витрат за облаштування робочих місць працевлаштованих осіб з інвалідністю І та ІІ групи.

Начальниця відділу рекрутингу та взаємодії з роботодавцями центру зайнятості Валентина Гончарова детально зупинилася на існуючих видах компенсацій єдиного соціального внеску або фактичних витрат на оплату праці, які надаються роботодавцям за працевлаштування певних категорій безробітних.

Начальниця відділу кар’єрного консультування центру зайнятості Марина Крижановська ознайомила присутніх з послугами служби зайнятості, в тому числі і для внутрішньо переміщених осіб, і детально зупинилась на видачі ваучерів на навчання. Розказала про умови, терміни видачі, вимоги до осіб, які можуть його отримати ваучер, його вартість та як ним можливо скористатися. Внутрішньо переміщені особи мають право на отримання ваучеру без врахування віку та наявності страхового стажу. А провідна юрисконсультка Альона Петрова повідомила про особливості трудових відносин під час дії воєнного стану.

Начальниця відділу з питань соціального захисту населення Римма Шавайда та провідний спеціаліст бухгалтерського обліку Криворізької сільської ради Світлана Благова повідомили учасників про облік та підтримку переселенців. Окремо зупинились на участі внутрішньо переміщених осіб, які зараз перебувають на території громади, у суспільно корисних роботах. Організація суспільно корисних робіт забезпечила благоустрій в громаді, а безробітним мешканцям – заробітну плату та можливість бути корисними.

         Роз’яснення щодо Постанови КМУ від 11.07.2023 р. № 709 «Про деякі питання підтримки внутрішньо переміщених осіб» стосовно змін у виплатах на проживання переміщених осіб надала начальник відділу соціальних гарантій управління соціального захисту населення Добропільської міської ради Ольга Сузіна.

         На засіданні Круглого столу було вирішено продовжити співпрацю, спільно вирішувати проблемні питання, з яким стикаються внутрішньо переміщені особи, мотивувати роботодавців працевлаштовувати людей, які вимушено змінили місце проживання, щоб кожен з них був впевнений: Я тут потрібен!