Профілактика захворювань, що передаються водним шляхом

  • 66

Фото без опису

 

Вода, поряд із своїм величезним життєво необхідним для людини благом, за певних умов досить часто може стати фактором ризику виникнення різноманітних хвороб:

  • інфекційні захворювання: вірусний гепатит А, черевний тиф, дизентерія, холера, ротавірусні інфекції, лептоспіроз та інші.
  • паразитарні захворювання: лямбліоз та інші.
  • пов’язані з хімічним забрудненням води: водно-нітратна метгемоглобінемія, отруєння пестицидами та інші.

Однією з причин виникнення і розповсюдження цих інфекцій є тривале зберігання життєздатності небезпечних для людини мікроорганізмів у водному середовищі.

Виживання патогенних мікроорганізмів у воді, наприклад кишкової палички в колодязній воді складає до 21 діб, в річковій від 21 до 183 діб, бактерії дизентерії від 12 до 92 доби, збудники черевного тифу 71,5-183 доби, лептоспіроз від 7 до 150 днів, холерний вібріон від 0,5 до 92 доби.

Хвороба проявляється не одразу, а після інкубаційного (прихованого) періоду. При різних кишкових інфекціях він відрізняється: короткий при дизентерії – 2-7 днів, при холері – від декількох годин до п’яти днів, при черевному тифі – 7-25 днів, при гепатиті А – 15-50 днів.

Збудники хвороб передаються фекально-оральним шляхом.
Потрапляючи у воду з випорожненнями людей і з побутовими стічними водами населених пунктів, вони заражають воду. Особливо небезпечні щодо цього стічні води інфекційних лікарень.

На жаль, через військові дії в Україні є потенційна небезпека інфікування води збудниками захворювань що передаються водним шляхом.

Щоб попередити зараження, необхідно дотримуватися наступних правил:

– для пиття і приготування їжі використовуйте воду тільки з перевірених джерел або бутильовану питну воду;
– якщо ви зібрались відпочити на природі, майте з собою запас бутильованої води;
– не вживайте продукти і напої при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та з вичерпаними термінами зберігання;
– розливне молоко, куплене на базарі, перед вживанням обов’язково кип’ятіть, а сир вживайте у вигляді запіканок, сирників, вареників тощо;
– при споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною проточною водою, а для споживання дітям – додатково потрібно обдати окропом;
– дотримуйтеся особистої гігієни, ретельно мийте руки з милом перед їжею і після відвідування громадського транспорту, туалетів;
– у разі виявлення перших ознак кишкової інфекції необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи.

Бережіть себе, своїх близьких та рідних!

 

Добропільська філія ДУ «Донецький ОЦКПХ МОЗ»