ТЮТЮНОПАЛІННЯ - ЦЕ ЗГУБНА ЗАЛЕЖНІСТЬ

  • 60

Фото без опису

Паління — це не звичайна шкідлива звичка, це згубна залежність та хвороба. Щороку від захворювань, спричинених  палінням, у світі помирає понад 8 млн людей. В Україні  за рік гине 85 тисяч  населення  внаслідок  тютюнопаління.

 Пандемія COVID-19  зробила проблему паління ще актуальнішою — за даними ВООЗ, курці мають на 40-50% вищий ризик розвитку важкої хвороби та смерті від COVID-19.

 Всесвітня організація охорони здоров`я підрахувала, що загалом в Україні  зараз палить 15,5 мільйонів людей. Особливо гостро проблема стоїть серед підлітків. За статистикою з них палить кожен четвертий.

Основною діючою речовиною тютюну є нікотин.

Нікотин  що міститься в тютюні, є наркотиком та  саме він викликає пристрасть до тютюну.  У чистому вигляді це безбарвна оліїста рідина з неприємним запахом, гірка на смак. Вона добре розчиняється у воді, спирті, ефірі й легко проникає в організм крізь слизові оболонки порожнини рота, носа, бронхів, шлунку. Тютюновий дим, крім нікотину, містить чадний газ, синильну кислоту, сірководень, вуглекислоту, аміак, ефірні масла і концентрат з рідких і твердих продуктів горіння і сухої перегонки тютюну, так званий тютюновий дьоготь. В останньому міститься близько сотні хімічних  речовин, в тому числі радіоактивний ізотоп калію, миш’як та ряд канцерогенів.

Куріння спричиняє багато різних  хвороб, таких як: хвороби дихальних шляхів, онкологічні захворювання органів ротової порожнини, гортані, стравоходу, трахеї, бронхів, легень, шлунку, підшлункової залози, нирок, товстої кишки, сечового міхура, шийки матки та спинного мозку. В організмі людини немає жодного органу або системи, на які б шкідливо не впливав тютюновий дим і його складові частини.

Як зрозуміти, що причиною твоїх страждань є саме залежність від нікотину?  Усе просто: ти маєш відчути на собі вплив трьох її складових — фізичної, психологічної та поведінкової. Вони взаємопов’язані та виникають водночас у більшості курців:

  • фізична залежність проявляється в сильному бажанні палити на фізіологічному рівні та провокує так звану нікотинову «ломку»;
  • психологічна полягає в асоціації процесу паління з певними емоціями, думками та переконаннями;
  • поведінкова — це зв’язок між палінням і деякими аспектами життя — наприклад, спілкування з друзями чи телефонними розмовами.

Дуже важливо вміти ідентифікувати кожну залежність, щоб знати, із чим саме тобі доведеться боротися в процесі відмови від паління.

Нині ми не можемо говорити про паління  як про невинні пустощі.

Паління — соціальне лихо. Почати паління набагато легше, ніж покинути. Отож, краще не починати.

Варто пам’ятати, що одна викурена сигарета,  яка для багатьох спершу є забавою , а потім задоволенням   може зруйнувати все, до чого людина так наполегливо прагнула.

 

Добропільська філія ДУ «ДОЦКПХ  МОЗ»