БЕЗПЕКА ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ В ДОМАШНІХ УМОВАХ

  • 84

Ми часто  не замислюємося над тим, що серйозною небезпекою для здоров’я    а іноді й навіть  для життя може  стати їжа. Існує понад 200 різних хвороб (від діареї до онкологічних захворювань), причинами яких можуть бути небезпечні харчові продукти які містять  хвороботворні бактерії, віруси, паразити ,токсини, шкідливі хімічні речовини, тощо.

До мікробів, що можуть викликати хвороби, які передаються з їжею, належать: норовірус, сальмонела (Salmonella), шигелла (Shigella), Clostridium perfringens, Clostridium botulinum, золотистий стафілокок (S. aureus), кишкова паличка (E. coli) та інші.

Основною причиною таких захворювань  найчастіше є недотримання  норм безпеки їжі та води а також  гігієни рук.

Безпека харчових продуктів ( правильна їх обробка, підготовка та  зберігання) може в рази зменшити ризик харчових отруєнь та інших хвороб, пов’язаних із їжею.  Турбуватися про безпеку харчових продуктів вдома потрібно обов’язково.

Основними правилами безпеки харчових продуктів в домашніх умовах які дозволять  зменшити ризики захворювання є :

    1. Дотримання гігієни під час приготування їжі:
  • мийте руки протягом 20 секунд теплою водою з милом до того як починаєте готувати їжу, під час та після  її приготування  а  також перед вживанням їжі;
  • тримайте посуд, кухонний стіл та обробні дошки чистими;
  • мийте кухонне приладдя (посуд, дощечки для нарізання, столи ,тощо) гарячою водою з милом;
  • промивайте овочі та фрукти проточною водою, навіть якщо ви не плануєте їсти їх зі шкіркою. Мікроби ,які знаходяться  на шкірці можуть потрапити всередину фруктів та овочів, коли ви їх нарізаєте. При митті овочів та фруктів  не використовуйте мийні засоби;
  • змивайте будь-які забруднення чистою губкою.
    1. Зберігання сирих продуктів окремо від готових:
  • відокремлюйте м’ясо, птицю та морські продукти від інших харчових продуктів;
  • для обробки сирих продуктів ( м’яса, птиці та морепродуктів)  використовуйте окремі кухонні приладдя ( посуд, ніж, дошки);
  • зберігайте продукти у закритому посуді (не допускаючи контакту сирих та готових харчових продуктів);
  • зберігайте  в холодильнику сире м’ясо, птицю, морепродукти та яйця окремо від усіх інших продуктів .
    1. Дотримання температури приготування їжі:
  • готуйте їжу за належної температури, особливо м’ясо та птицю;
  • придбайте кухонний термометр  за допомогою якого  можно точно перевірити температуру, за якої готується їжа. Внутрішня температура їжі повинна бути  достатньо високою, щоб знищити всі мікроорганізми в продукті;
  • користуйтеся таблицею безпечних мінімальних температур для приготування їжі;
  • ретельно підігрівайте приготовлену їжу . Підігріваючи супи, доводьте їх до кипіння.

 

    1. Не залишайте продукти , що швидко псуються без охолодження:
  • тримайте продукти в холодильнику за температури  +5 ºС і нижче;
  • охолоджуйте продукти, що швидко псуються протягом 2 годин (якщо температура зовні приблизно 32 ºС, охолоджуйте протягом 1 години);
  • не залишайте їжу за кімнатної температури більше ніж на 1 годину;
  • не зберігайте їжу довго, навіть у холодильнику;
  • розморожуйте продукти  в холодильнику чи мікрохвильовій печі, використовуючи при цьому тарілку для збору стікаючої вологи. Не розморожуйте їх за кімнатної температури на столі чи у воді;
  • одразу вживайте розморожені продукти; не заморожуйте їх знову.
    1. Використання безпечної води та безпечних продуктів:
  • використовуйте безпечну воду або очищуйте її;
  • обирайте продукти, що пройшли обробку ( пастеризоване молоко та інші);
  • не використовуйте продукти після закінчення терміну їх придатності.

 

 Безпека харчових продуктів у домашніх умовах багато в чому залежить від Вас!

Пам’ятайте про це завжди.

 

 

Завідувач Добропільської філії

ДУ «Донецький ОЦКПХ МОЗ»                         Валентина РИШКО