Евакуація дітей у примусовий спосіб розпочнеться ще в одній громаді Донецької області

  • 87

Фото без опису

Під час брифінгу у пресцентрі Донецької обласної військової адміністрації начальник Донецької ОВА Павло Кириленко розповів про те, як у області проходить процес евакуації дітей з прифронтових громад у примусовий спосіб.

“Кількість евакуйованих дітей збільшується. Евакуацію розпочато фактично з 24 лютого 2022 року, з моменту повномасштабного вторгнення на територію України. Евакуація у примусовий спосіб дітей з батьками почалась у березні 2023 року з міста Бахмут. Паралельно процес такої евакуації почався у місті Часів Яр, яке дуже наближене до лінії фронту. На початку березня всі діти були евакуйовані з Часового Яру. Також всі діти евакуйовані з Вугледару”, - повідомив Павло Кириленко. 

Очільник області також повідомив, що у деяких громадах, де затверджені заходи з евакуації дітей у примусовий спосіб, можуть залишатись діти.

“Зараз до двох дітей залишається у місті Авдіївка. Конкретно про їх кількість сказати не можна, бо батьки переховують дітей, постійно змінюють адреси перебування. Зараз тривають активні пошуки, і якщо дітей все ж вивезли з міста, ми про це дізнаємось. Якщо ні - можу гарантувати, що їх знайдуть та у примусовий спосіб переселять до більш безпечного міста”, - заявив він.

Окремо Павло Кириленко закликав родини з дітьми виїжджати з громад, які потрапляють під обстріли з боку російських окупаційних військ.

“Завдяки нашим захисникам лінію фронту вдалось стабілізувати, навіть є просування на деяких напрямках. Проте відбувається активізація обстрілів у Торецькій громаді. Південне, Залізне, Нью-Йорк постійно зазнають руйнувать, Торецьк майже щодня потрапляє під ворожі обстріли, тому тут також буде проводитись примусова евакуація. Наразі у Торецькій громаді залишається 266 дітей, і ми будемо докладати усіх зусиль, щоб вберегти їх життя та здоров’я”, - повідомив начальник Донецької ОВА.

Також Павло Кириленко повідомив, що наразі у примусовий спосіб з прифронтових громад евакуйовано 130 дітей. Це окремий процес, який проходить паралельно з добровільною евакуацією. Ці процеси налагоджені, всі задіяні на всіх рівнях влади максимально сприяють проведенню евакуації. Людям зараз потрібно фактично тільки зібрати свої речі та прибути на пункт, з якого вирушає евакуаційний транспорт. В окремих випадках та зважаючи на безпекову ситуацію залучається броньований транспорт, а евакуація проходить за сприяння ДСНС, поліції, Національної гвардії та військових.