Як налаштувати прийом ефірного цифрового мовлення

  • 54

Фото без опису

Передавачі діючої мережі цифрового телевізійного мовлення використовують радіочастотний діапазон 470-862 МГц. У більшості регіонів України для мовлення застосовується європейський ефірний стандарт другого покоління для наземного цифрового телевізійного мовлення DVB-T2. Діюча мережа використовує частоти відповідно до національного частотного плану цифрового телемовлення таким чином, що у кожному регіоні України є можливість одночасно транслювати 32 телевізійні програми (на 4-х телевізійних частотних каналах шириною у 8 МГц кожний). Національний частотний план цифрового телемовлення розроблений на основі європейського плану використання частот «Женева-2006» з урахуванням:

- обмежень через використання інших, вже діючих в Україні систем і служб у смузі частот 470-862 МГц;

- норм планування передавачів мережі DVB-T2;

- характеристик еталонного (стандартного) приймача тощо.

Прийом якісного сигналу цифрового телемовлення на значних відстанях від передавача у зоні обслуговування або поза зоною впевненого прийому забезпечується таким рівнем сигналу у місті прийому, який є достатнім для гарантування якості зображення. Це досягається застосуванням приймального обладнання (антени, приймача) з характеристиками (коефіцієнт підсилення антени, висота підвісу антени, чутливість і вибірковість приймача), які задовольняють вимогам прийому сигналу якісного зображення. Зокрема, відповідно до норм, закладених у розрахунки параметрів випромінювання і прийому сигналу, для отримання впевненого прийому сигналу цифрового телемовлення DVB-T2, визначене і має бути застосоване прийомне ефірне обладнання з наступними характеристиками:

- Направлена антена з коефіцієнтом підсилення не менше 10 дБ у смузі частот 470-862 МГц.

- Фіксований прийом визначається як прийом з використанням спрямованої приймальної антени, встановленої на даху. Передбачається, що при установці такої антени досягаються близькі до оптимальних умови прийому (в межах порівняно невеликого простору на даху). При обчисленні напруженості поля в разі фіксованого прийому вважається, що висота приймальної антени 10 метрів над рівнем землі є типовою для радіомовної служби. На практиці висота приймальної антени залежить від відстані місця прийому до передавача, рельєфу місцевості (перешкод для розповсюдження радіохвиль) між передавачем і приймачем, потужності випромінювання передавача, наявності радіоперешкод тощо. За умови сприятливих факторів прийому сигналу ЦТМ висота приймальної антени може бути нижчою.

Варто пам’ятати, що цифрове наземне ефірне телевізійне мовлення в Україні здійснюється в стандарті DVB-T2!

Саме тому, для налаштування приймача (приставки /тюнера) та антени для користування ефірним цифровим телевізійним мовленням необхідно:

Переглянути в інструкції на телевізор: чи підтримує обраний телевізор цифрове мовлення стандарту DVB-T2? Якщо стандарт DVB-T2 в телевізорі не підтримується, то рекомендується: придбати спеціальну приставку (тюнер) ефірного ЦТМ з підтримкою стандарту DVB-T2; у торговій точці, в якій маєте намір придбати приставку, звернутися до продавця-консультанта для попереднього налаштування нової приставки DVB-T2 на прийом телевізійних частотних каналів, на яких транслюється ЦТМ саме в вашій місцевості. Підключення до телевізора і налаштування приставки (тюнера) здійснюється відповідно до інструкції з експлуатації на приставку.

Придбати приймальну антену з коефіцієнтом підсилення (зазначається у паспорті на пристрій) не менше 10 дБ.

Фото без опису

Приклади зовнішнього вигляду ефірних приймальних антен для прийому сигналів цифрового мовлення DVB-T2 з коефіцієнтом підсилення більше 10 дБ. 

Важливо! Використання активних приймальних антен з широкосмуговим підсилювачем, який встановлений на антені (типу «Польська» та подібні) потенційно можуть створювати радіозавади прийому ефірного ЦТМ для сусідніх домогосподарств. 

Розташувати приймальну антену на трубоподібній стійці (більш детально – дивитись малюнки у додатку) або автономній вежі на висоті, яка забезпечує пряму видимість в напрямку обраного передавача ефірного ЦТМ DVB-T2 над існуючими прилеглими будівлями та домінуючими елементами рельєфу (насипами, деревами тощо), зазвичай, 10 метрів – є достатньою висотою.

Приклади розташування антени на даху будівлі та на окремій вежі наведені на малюнку. Для порівняння представлена також антена у розгорнутому стані і умови вимірювання сигналу ЦТМ на висоті 10 м мобільним комплексом «АТЛАС» під час проведення вимірювань засобами радіочастотного моніторингу Українського державного центру радіочастот.

Фото без опису