Код української нації: що означають символи на вишиванці і що треба знати про свято

  • 124

День вишиванки в Україні відзначається щороку з 2006 року. Постійної дати цього свята немає – воно випадає на третій четвер травня. 2023 року День вишиванки відзначатиметься 18 травня. І варто зазначити, що це свято – національне, а не державне.

 

Як з’явився День вишиванки

Вперше день у вишиванках провели у Чернівцях. Студентка місцевого університету запропонувала своїм друзям одягти вишиванки на лекції. Ідея швидко завірусилася і її несподівано підтримали дуже багато студентів цього університету, а до них підключилися і викладачі.

Декілька років День вишиванки відзначали лише у Чернівцях, але потім традицію передали до інших навчальних закладів та міст України.

А потім встановили одну дату для всіх українців – третій четвер травня. Нині цієї традиції дотримуються практично всі жителі України, а також українці, які живуть в інших країнах. Цього року відзначатимемо День вишиванки 18 травня.

 

Як відзначають День вишиванки

Основна традиція – цього дня головним елементом одягу стає вишиванка. Діти та підлітки вирушають на навчання у вишитих сорочках та блузках, а дорослі одягають національний одяг на роботу. Цього дня на вулицях майже всі люди – у вишиванках.

У мирний час цього дня проводили різноманітні культурні заходи, організовували флешмоби та паради вишиванок. У 2023 році проводити масові заходи не будуть – через повномасштабне вторгнення Росії та військові дії.

 

Що потрібно знати про вишиванки

Зараз вишиті сорочки, блузи та сукні – елемент святкового одягу. А до XX століття вишиванка вважалася повсякденним одягом. З брюками та піджаком першим вишиту сорочку одягнув Іван Франко.

У XVII столітті вишиванку носили лише вищі та багаті верстви населення. А ось козаки такі сорочки не носили. У селах вишиванки почали носити значно пізніше.

Дуже важливе значення має візерунок на вишиванці – це своєрідний код, за символами якого можна прочитати потаємне послання.

Види орнаменту відрізняються не тільки від регіону до регіону, а й від сімї до сімї. Вони передаються з покоління до покоління.

 

Значення символів у вишиванці:

ромб – символ родючості, поліпшення добробуту сімї;

квадрат – баланс, гармонія, удача та порядок;

спіраль – циклічність часу, символ змін;

сварги (нагадують половину цифри 8) – сила духу;

восьмикінцева зірка – символ возз’єднання чоловічого та жіночого початків, посилює інтуїцію;

хрести – захист від темних сил, гармонія та духовне просвітлення;

калина – безсмертя роду та довголіття сімї;

ромашка – символ кохання та юності;

маки – потужний захист від зла, наближення до виконання бажань.

Вважається, що у вишиванці має значення абсолютно все – тканина, нитки та їх колір. Є візерунки жіночі та чоловічі, є дитячі.

 

Орнаменти вишиванки у різних регіонах України

АР Крим: вишивка відрізняється від більшості типових на материковій Україні. Важливими тут є контрасти, де використовують квітчасті орнаменти з ніжними кольорами, правильно підбираючи кожну квітку.

Вінницька область: характеризується використанням кольорів білого та червоного, а також різноманітних візерунків квітів та геометричних форм.

Волинська область: характеризується використанням геометричних форм та абстрактних візерунків. Це можуть бути різні геометричні фігури, які доповнюють одна одну.

Дніпропетровська область: манжети рукавів та виріз горловини вишивали кольоровими нитками та чорним плисом. У вишитій сорочці переважали червоний та чорний кольори.

Донецька область: прикрашали вишиванки візерунками квітів і рослин, а також птахів. Щоб вишивка була об’ємною, використовували нитки різних текстур.

Житомирська область: характерний дрібний хрестик червоний із чорним або синім кольором, який повністю вкривають рукав сорочки. Найпоширенішими мотивами є ламані лінії, восьмикутна зірка, ромб.

Закарпатська область: візерунки на вишиванках закарпатського регіону часто мають геометричний орнамент та нагадують хустини з глибокими та яскравими кольорами. Часто використовуються соняшники, квіти, зірки та рослинні мотиви.

Запорізька область: характеризується використанням багатьох кольорів та натуральних мотивів, таких як гриби, квіти та тварини.

Івано-Франківська область: тут на вишиванках зображуються кольорові візерунки з елементами рослинного та геометричного орнаменту. Традиційні візерунки містять сонечка, ромашки, квіти та гори.

Київська область: вишиванки з Київщини часто виконуються на білому або блакитному полотні з використанням червоного, чорного та золотистого кольорів. Традиційні візерунки містять зображення квітів, птахів, геометричних мотивів та символів.

Кіровоградська область: вишиванка має дуже реалістичні орнаменти: якщо вишивали гроно винограду, то був присутній навіть блиск виноградин та тонесенькі вусики. Червоний та чорний кольори полюбляли і найчастіше використовували.

Луганська область: вишиванку оздоблювали по нижньому краю плетеною мережкою багатоколірними орнаментами, виконаними дрібним хрестиком та півхрестиком, іноді грубою ниткою. Домінують геометричні та рослинно-геометричні візерунки.

Львівська область: на білому полотні вишивали геометричні орнаменти або вишиті елементи, які виділялись та ставали об’ємними — між візерунками залишають чисте полотно.

Миколаївська область: своєрідність вишиванкам надавав чотирикутний виріз навколо шиї та рукавів, який шили прямим кроєм з вільним викінченням, без складання у зап’ясті.

Одеська область: верхній край рукавів призбирували, а нижню вишивали геометрично-рослинним візерунком у техніці хрестика. Основними кольорами були червоний, чорний, синій та жовтий.

Полтавська область: ця вишивка характеризується використанням намистинок, паєток та складних візерунків, таких як китиці та квіти.

Рівненська область: на лляному білому полотні основною була біла нитка візерунку. Вишиванка майже не мала різноманітних доповнень та кольорових прикрас.

Сумська область: вишиванки з цього регіону мають складні, витончені візерунки зі зображенням рослин, тварин та символів, пов’язаних із духовними переконаннями людей цього регіону.

Тернопільська область: орнаменти вишивали кольоровими бавовняними нитками згущеними стібками, якими обводили певні візерунки уздовж усього рукава сорочки.

Харківська область: вишиванку вишивали товстою ниткою, завдяки чому орнамент набуває рельєфності. Особливістю вишиванок є поліхромні візерунки, виконані напівхрестиком або хрестиком.

Херсонська область: на вишиванках з цієї області часто зображуються хрести та рослинні мотиви у білих, чорних та червоних кольорах.

Хмельницька область: на вишиванках з цього регіону зображуються візерунки, пов’язані з природою та гірським ландшафтом — це гірські квіти, птахи, сонце та місяць.

Черкаська область: Геометричні та рослинні мотиви на вишиванках виконували червоною ниткою.

Чернівецька область: на вишиванках з цього регіону зображуються візерунки, пов’язані з природою та гірським ландшафтом — це гірські квіти, птахи, сонце та місяць.

Чернігівська область: ця вишивка характеризується використанням густої вишивки та великої кількості геометричних візерунків.

Фото без опису