ЗНЕЗАРАЖЕННЯ ВОДИ В ДОМАШНІХ УМОВАХ

  • 91

На жаль, через воєнні дії люди змушені користуватися потенційно небезпечною водою з порушеної системи  водопостачання, брати воду з колодязів, прибудинкових свердловин, річок тощо. Воду з таких джерел потрібно очистити перед вживанням. Це можна зробити самостійно в домашніх умовах.

Перед очищенням воду потрібно оцінити за кольором та запахом.

  • Вода не повинна бути забарвленою: подивіться на воду в білому або прозорому посуді на білому фоні.
  • Наберіть половину або ⅓ об’єму пляшки та інтенсивно її потрусіть. Якщо на поверхні є піна, то така вода не придатна для споживання.
  • Перевірте запах води. Якщо є хімічний, бензиновий, трупний або інший неприємний чи підозрілий запах, таку воду заборонено використовувати для пиття та приготування їжі.

Якщо вода пройшла тест на колір та запах, її можна знезаразити.

Наступним етапом очищення води є фільтрація. Вона не очищає воду повністю. Більшість фільтрів можуть видалити мул, бруд, пісок, найпростіших і деякі бактерії, але не можуть відфільтрувати віруси. Обов’язково використовуйте фільтр відповідно до інструкцій виробника.

Після фільтрації воду слід прокип’ятити або дезінфікувати.

Кип’ятіння. Це найбільш надійний спосіб. Кип’ятіть воду протягом 10 хвилин, після чого дайте їй відстоятися 30 хвилин та охолонути. Чим довше ви кип’ятите воду, тим краще – більше вірусів буде знищено. Після охолодження воду потрібно обережно злити, не збовтавши осад. Зберігайте кип’ячену воду в закритій тарі.

Таблетки з активним хлором. Є спеціальні препарати з вмістом активного хлору для очищення води. Перед використанням вивчіть інструкцію: на який об’єм води вони розраховані та скільки часу потрібно для знезараження.

Спиртовий розчин йоду. Використовуйте цей метод у крайному разі! На літр води достатньо 3-4 крапель йоду. Перед споживанням води почекайте годину. Якщо є змога, після знезараження йодом воду слід профільтрувати через побутовий фільтр. Важливо! Особам з ураженою щитоподібною залозою слід утриматись від споживання надмірних доз йоду.

Перманганат калію. Цей спосіб підійде для очищення води у невеликих об’ємах. Для знезараження 1 літру потрібно 1-2 грами розчину марганцівки або кілька кришталиків. Вода має стати блідо-рожева. Якщо вживати воду яскраво-рожевого відтінку, це може призвести до подальших проблем із кишківником. Розчин потрібно відстояти пів години, а потім процідити або пропустити через побутовий фільтр, залишивши осад на дні.

Активоване вугілля. Цей метод допоможе прибрати неприємний запах води та незначні домішки і шкідливі речовини. На літр води потрібно 5 таблеток. Для збільшення ефекту таблетки подрібнити. Подрібнені таблетки потрібно загорнути в марлю або іншу тканину та занурити у воду. Потрібно почекати щонайменше 8 годин, аби вода знезаразилась.

Воду з відкритих водойм можна використовувати тільки для технічних цілей.

Не вживайте лід, якщо не впевнені, що він зроблений з безпечної води.

Якщо з’являються ознаки інфекційних захворювань – підвищення температури тіла, лихоманка, запаморочення, головний біль, болі в животі, нудота, пронос, нежить, кашель, пожовтіння шкіри, склер очей, висипи на тілі, поява гнійників тощо, то негайно зверніться по медичну допомогу, не допускайте самолікування.

Намагайтеся завжди мати запаси питної та технічної води вдома. Одній дорослій людині на добу потрібно:

  • 3 літри питної води (разом з рідиною, що вживається з їжею);
  • 10-12 літрів для гігієни та приготування їжі.

Запасів води має бути на 72 години. Обов'язково позначайте ємності написами, наприклад: «Знезаражена вода для пиття»; «Вода для технічних потреб»; "Вода для господарських потреб".