День вшанування пам’яті студенток, розстріляних у Монреалі

  • 90

6 грудня – день вшанування пам’яті студенток, розстріляних у Монреалі

В Україні триває Всеукраїнська акція «16 днів проти насильства», яка з 1991 року підтримується міжнародною спільнотою і проводиться з 25 листопада по 10 грудня. 6 грудня – день вшанування пам’яті студенток, розстріляних у Монреалі. Саме після трагічних подій цього дня, чоловіки Канади в 1991 році започаткували Білу Стрічку як символ активізму проти насильства над жінками та дітьми.
Масове вбивство у Політехнічній школі відбулося 6 грудня 1989 року, під час якої злочинець Марк Лепін розстріляв 14 студенок та поранив 13 інших в ім’я «боротьби з фемінізмом». Розстріл жінок мав великий резонанс у суспільстві: він загострив увагу на проблемі насильства проти жінок та призвів до жорсткішого контролю за розповсюдженням вогнепальної зброї у Канаді.
Обставини злочину, який скоїв Лепін та мотиви, які він пояснив у передсмертному листі, викликали жваве обговорення, а саме: загострили увагу на проблемі насильства проти жінок. У Монреалі та декількох інших містах Канади були споруджені меморіали жертвам трагедії.
Метою проведення акції «16 днів проти насильства» є привернення уваги громадськості до актуальної для українського суспільства проблеми подолання насильства щодо жінок, домашнього насильства, жорстокого поводження з дітьми, протидії торгівлі людьми, забезпечення рівних прав жінок і чоловіків та активізація партнерського руху органів державної влади, державних закладів, громадських організацій до проблем насильства в сім’ї та захисту прав жінок.

Фото без опису