До міжнародного дня боротьби за скасування рабства.

  • 72

Щорічно 2 грудня багато країн світу відзначають Міжнародний день боротьби за скасування рабства. Він пов'язаний з датою прийняття Генеральною Асамблеєю ООН Конвенції про боротьбу з торгівлею людьми і з експлуатацією проституції третіми особами (резолюція 317 (IV) від 2 грудня 1949 року).

Як відомо, боротьба з рабством у світі ведеться з давніх часів. При цьому у світовій історії є ганебні сторінки, коли рабство не просто процвітало, але навіть віталося. І зараз, в наш сучасний час, не дивлячись на те, що рабство заборонено у всьому світі, але воно досі існує, і в його основі, як і тисячу років тому, лежить дискримінація однієї людини по відношенню до іншої.

Головна мета цього дня – викорінення таких сучасних форм рабства, як примусова праця, сексуальна експлуатація, військовий полон, сімейне рабство, шлюби з примусу, продаж наречених, передача у спадок вдів, насильницьке вербування дітей для використання їх у збройних конфліктах, торгівля людьми і т. д.

Згідно зі статистикою ООН, зараз у світі близько 40 мільйонів жертв різних форм сучасного рабства. При цьому з тисячі людей на світі п'ятеро є жертвами сучасних работоргівців. Один із чотирьох жертв — це дитина... Жінки і дівчатка складають 99% числа всіх жертв, зайнятих у комерційній секс-індустрії, а також 58% в інших сферах тіньової економіки.

Варто відзначити, що жертвами сучасних работоргівців найчастіше стають після погроз, насильства, примусу, обману чи зловживання владою. Тому зусилля урядових та громадських організацій, правоохоронних органів та інших структур зосереджені не тільки на виявленні та запобіганні подібних випадків і кримінальне переслідування організаторів даного роду злочинів проти прав людини, але і реабілітації потерпілих.

У листопаді 2016 року Міжнародна організація праці (МОП) прийняла новий юридично обов'язковий Протокол про примусову працю. Цей документ – важливий крок по шляху викорінення сучасних форм рабства.

Процеси скасування рабства без широкого міжнародного розголосу, схоже, мають тенденцію повертатися назад. Ця тема не повинна залишатися без уваги і Міжнародний день боротьби за скасування рабства - хороший привід провести об’єктивну самооцінку нинішнього стану людства.

Фото без опису