До 150-річчя від дня народження Соломії Крушельницької - КОРОЛЕВА ОПЕРНОЇ СЦЕНИ

  • 104

КОРОЛЕВА ОПЕРНОЇ СЦЕНИ
(до 150-річчя від дня народження Соломії Крушельницької) 

      

   Соломія Крушельницька – співачка світової слави, краса і гордість української музичної культури. Її незрівнянне лірико-драматичне сопрано діапазоном майже в три октави було унікальним явищем в історії світового вокального мистецтва. Вона стала символом української оперної сцени. Її голос полонив шанувальників країн Європи, Південної Америки… З нею залюбки співали уславлені світові співаки: Енріко Карузо, Тітто Руффо, Федір Шаляпін… Її образ став уособленням справжньої жіночої вроди, великого таланту і рідкісної природи голосу. Голосу, що вражав, полонив, бентежив… Один раз почувши, його вже годі було забути. Такою вона була, Соломія Крушельницька. Жінка-муза, жінка-легенда, що залишалася вірною своєму мистецтву.

      Геній оперного співу, Соломія Крушельницька, була також неперевершеною камерною співачкою. Вихована на українській народній пісні, вона зробила її невіддільною від своєї особистості. З піснею рідною нерозривно пов’язаний її щирий патріотизм, її незламна вірність Україні.

   Американський критик Джон Дюраль писав: «Крушельницька – це таке складне явище, що люди навіть не розуміють, що їх найбільше вражає, коли вони слухають її і дивляться на неї. І справді, на неї варто дивитися, так само, як і слухати. Нічого спільного із звичайною примадонною вона не має. З моменту її появи на сцені в уяві слухачів виникають найкращі асоціації та образи. Кожна проспівана фраза відзначається глибоким змістом, кожен рух артистки коректний і красивий. Вже сам вигляд її милує зір, приносить естетичне задоволення».

Фото без опису