Профілактика отруєнь грибами

  • 27

Держпродспоживслужба інформує З початку осіннього сезону в Донецькій області почали реєструватися випадки отруєнь людей внаслідок споживання дикорослих грибів, один випадок отруєння закінчився смертю дитини.
Більшість отруєнь дикорослими грибами обумовлені вживанням пластинчатих отруйних грибів (насамперед, блідої поганки), які помилково сприймаються за їстівні печериці та сироїжки.
Характерні ознаки отруєння — нудота, блювота, біль у животі, розлад шлунку, підвищення температури тіла — з’являються через 30-60 хвилин після вживання неякісних страв зі сироїжок, недоварених осінніх опеньків, несправжніх дощовиків тощо. Такі отруєння здебільшого не призводять до летальності, однак можуть мати серйозні наслідки для системи травлення.
Галюцинації, розлад або втрата свідомості, порушення дихання та серцевої діяльності з’являються через дві години, або раніше, після вживання червоних мухоморів, волоконниць, отруйні речовини яких вражають нервову систему. Якщо постраждалому не надати медичну допомогу у перші години, то врятувати його життя медикам буде складно.
Найотруйнішими є токсини блідої поганки, мухоморів білого і смердючого, строчків і деяких інших грибів. Підступність їх у тому, що отрута, потрапивши до шлунку, протягом тривалого часу та може не викликати жодних симптомів.
Ознаки отруєння можуть проявитися лише тоді, коли у шлунку не залишиться жодного сліду від грибів, а людина вже й забуде, що їх їла. Запаморочення, нудота, сильна спрага, судоми, посиніння губ, нігтів, похолодіння рук та ніг — все це виникає, коли отруйні речовини досягають центральної та периферійної нервової системи. До смертельно небезпечних грибів належить і свинушка тонка.
Отруєння такими неїстівними грибами переважно закінчується смертю постраждалого навіть за своєчасного надання медичної допомоги.
Для попередження отруєння грибами дотримуйтесь наступних правил: • Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), особливо уникайте стихійних ринків. • Збирайте і купуйте тільки гриби, про які вам відомо, що вони їстівні. • Не збирайте гриби:  якщо не впевнені, що знаєте їх — якими б апетитними вони не здавалися; поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах; невідомі, особливо з циліндричною ніжкою, у основі якої є потовщення «бульба», оточене оболонкою; з ушкодженою ніжкою, старих, в’ялих, червивих або ослизлих; ніколи не збирайте пластинчаті гриби, отруйні гриби маскуються під них;  «шампіньйони» та «печериці», у яких пластинки нижньої поверхні капелюшка гриба білого кольору. • Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках — вони не завжди відповідають дійсності. • Не куштуйте сирі гриби на смак. • Ще раз перевірте вдома гриби, особливо ті, які збирали діти. Усі сумнівні -викидайте. Нижню частину ніжки гриба, що забруднена грунтом — викидайте.
• Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору. • Не користуйтеся сумнівними методами перевірки грибів на отруйність. • Не пригощайте ні в якому разі грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок. • Гриби (синяк-дубовик, гнійник, та деякі інші) містять копрін, який безпечний для людини. Однак він здатний інгібірувати фермент алкогольдегідрогеназу, в зв’язку з чим, взаємодія капріна з алкоголем викликає симптоми отруєння (що і було зафіксовано в зазначеному випадку в місті Добропілля). Раніш вживання даних видів грибів використовувалось в лікуванні алкоголізму людей. • Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання — ботулізм.
Якщо після споживання грибів почуваєтесь погано чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювота, головний біль, галюцинації, біль у животі) необхідно негайно викликати «швидку допомогу» або доправити постраждалого до лікарні. До приїзду лікаря треба як найшвидше промити шлунок щоб не допустити активного всмоктування отрути в організм. Не викидайте недоїдені гриби та страви з них. Рештки грибів, які призвели отруєння, слід зберегти для дослідження.
Бережіть своє здоров’я і будьте здорові!