Українська гостинність

  • 204

У всьому світі українці вважаються гостинною нацією. Гостю – чи проханому, чи ні – у нашій країні раді завжди, на відміну від тієї ж Німеччини, де прийти до когось у дім без попередження вважається неприпустимим. У такому випадку з вами поговорять з порогу, навіть не запросивши ввійти до дому.                                                                     

У нашій країні все навпаки – гостя не тільки вводять у дім, а ще й намагаються нагодувати та розважити. 

Більш того, гостю в Україні пропонують найкраще, а до приходу гостей з якогось приводу готуються ретельно та заздалегідь – прибирають оселю, стелять святкову скатертину, дістають красивий посуд, готують смачні і багаті страви. Гостей запрошують відзначати найважливіші події в житті родини – дні народження, весілля, хрестини й навіть поминки.                                            

У давнину побутувала легенда про те, що Бог сходить з неба у вигляді подорожнього, який мандрує по землі, і коли він завітає до хати, то принесе з собою щастя господарям. Тому не відмовляли будь-якому незнайомцю в гостинності – цим можна було образити Бога.                      

Здається, у цьому уявленні є багато правдивого, адже й справді прихід гостя в дім пов’язаний з приємним проводженням часу, веселощами, відпочинком. Та й самому бути гостем – дуже почесне та приємне заняття. Йдучи до когось у гості, ми віддаємо йому шану – готуємо якийсь дарунок чи гостинець. А колись побутував ще звичай, що й господарі робили подарунки гостям на знак поваги, взаємної симпатії і найкращих побажань.                                 

Це мало закликати щастя й добробут у життя людей.                     

Мабуть, саме через такі глибокі корені та символічність українська гостинність славиться у всьому світі. Тепла атмосфера і доброзичливість приваблює гостей з усіх країн до нас. Це дає можливість людям відчувати себе потрібними, щиро спілкуватися, виявляти повагу один до одного – ті важливі речі, що роблять наше життя кращим.

Гуманітарний відділ Криворізької сільської ради нагадує, що задля підняття духу нашої нації в час нелегких випробувань, в закладах освіти та культури громади продовжується низка тематичних заходів.

Учасники творчих об’єднань Кам’янського сільського клубу долучилися до Міжнародного проєкту збору малюнків для допомоги постраждалим дітям.

Фото без описуФото без опису

 

 

 

Інші статті

Всі статті