Українська гостинність

  • 167

У всьому світі українці вважаються гостинною нацією. Гостю – чи проханому, чи ні – у нашій країні раді завжди, на відміну від тієї ж Німеччини, де прийти до когось у дім без попередження вважається неприпустимим. У такому випадку з вами поговорять з порогу, навіть не запросивши ввійти до дому.                                                                     

У нашій країні все навпаки – гостя не тільки вводять у дім, а ще й намагаються нагодувати та розважити. 

Більш того, гостю в Україні пропонують найкраще, а до приходу гостей з якогось приводу готуються ретельно та заздалегідь – прибирають оселю, стелять святкову скатертину, дістають красивий посуд, готують смачні і багаті страви. Гостей запрошують відзначати найважливіші події в житті родини – дні народження, весілля, хрестини й навіть поминки.                                            

У давнину побутувала легенда про те, що Бог сходить з неба у вигляді подорожнього, який мандрує по землі, і коли він завітає до хати, то принесе з собою щастя господарям. Тому не відмовляли будь-якому незнайомцю в гостинності – цим можна було образити Бога.                      

Здається, у цьому уявленні є багато правдивого, адже й справді прихід гостя в дім пов’язаний з приємним проводженням часу, веселощами, відпочинком. Та й самому бути гостем – дуже почесне та приємне заняття. Йдучи до когось у гості, ми віддаємо йому шану – готуємо якийсь дарунок чи гостинець. А колись побутував ще звичай, що й господарі робили подарунки гостям на знак поваги, взаємної симпатії і найкращих побажань.                                 

Це мало закликати щастя й добробут у життя людей.                     

Мабуть, саме через такі глибокі корені та символічність українська гостинність славиться у всьому світі. Тепла атмосфера і доброзичливість приваблює гостей з усіх країн до нас. Це дає можливість людям відчувати себе потрібними, щиро спілкуватися, виявляти повагу один до одного – ті важливі речі, що роблять наше життя кращим.

Гуманітарний відділ Криворізької сільської ради нагадує, що задля підняття духу нашої нації в час нелегких випробувань, в закладах освіти та культури громади продовжується низка тематичних заходів.

Учасники творчих об’єднань Кам’янського сільського клубу долучилися до Міжнародного проєкту збору малюнків для допомоги постраждалим дітям.