14 березня – День українського добровольця

  • 191

Гуманітарний відділ Криворізької сільської ради інформує.

14 березня в Україні відзначають День українського добровольця.

За постанову «Про встановлення Дня українського добровольця» (від 17.01.2017 року № 4261) проголосував 231 народний депутат. Постановою передбачено встановити День українського добровольця та відзначати його щорічно 14 березня. Це зроблено з метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України, сприяння подальшому зміцненню патріотичного духу в суспільстві, посиленню суспільної уваги та турботи до учасників добровольчих формувань й на підтримку ініціативи громадськості.

У пояснювальній записці до постанови зазначено, що березень 2014 року увійшов у новітню історію України завдяки фактичній анексії Криму військами РФ. Крім того, в південно-східних регіонах України закликали до від’єднання від України. Саме у березні 2014 року добровольці із Самооборони Майдану вирушили на військовий полігон для проходження військової підготовки для подальшої участі у воєнних діях.

14 березня 2014 року понад 500 бійців Самооборони Майдану прибули на полігон у Новій Петрівці під Києвом. Так розпочався бойовий шлях першого добровольчого батальйону.

Навіть побіжний історичний екскурс свідчить, що феномен добровольства здавна притаманний українцям. Одним із перших прикладів добровольства можна назвати Запорізьку Січ – воєнізовану структуру з добровольчих батальйонів, які століттями боронили Україну.

Інший яскравий приклад, але вже з нової історії України – легіон  Українських Січових Стрільців, що теж формувався виключно на добровольчих засадах. Події Першої світової війни, протистояння Австро-Угорщини Росії українці вирішили використати задля втілення заповітної мрії про незалежність України. До лав УСС записалося майже 20 тисяч добровольців, але згодом австрійська влада дозволила лише 2500 воякам прийняти присягу й утворити легіон УСС.

Варто зауважити, що тоді, в 1914 році, так само як і в 2014, українські добровольці нічого не мали: вони були найгірше озброєні, взуті й одягнені. Але, попри це, зажили слави як найвідважніші вояки. Українські добровольці стали гордістю українського народу!

 

Фото без опису