Чому важливо робити бустерну дозу вакцини проти COVID-19?

  • 254

Бустерні щеплення – поширена практика при вакцинації від багатьох інфекційних захворювань, наприклад, гепатиту, правця, поліомієліту. Тому ще до початку щеплень від коронавірусу медики передбачали необхідність бустерної дози вакцини. Втім, це необхідно було перевірити у реальному житті під час масової вакцинації населення.

Чому запровадили бустерну дозу

У перші місяці після початку масштабної вакцинації від коронавірусу випадки інфікування після другої дози становили менш як 1%. Приблизно 0,1% випадків зараження коронавірусом після завершення курсу із двох щеплень призводило до госпіталізації або смерті.

Через пів року після початку вакцинації картина змінилася. Почали з’являтися нові варіанти коронавірусу з множинними мутаціями у білку шипа, що допомагали коронавірусу "обходити імунітет".

Варіанти коронавірусу "Бета" і "Дельта" були менш чутливими до нейтралізації антитілами, які утворилися у результаті хвороби або щеплення. В результаті "Дельта" стала поширеною в країнах із високим рівнем вакцинації населення (Ізраїлі, Британії, Катарі та США).

Після виходу результатів масштабного дослідження ефективності вакцин у США стало зрозуміло, що підвищення кількості інфекцій, які траплялися після вакцинації, було більше пов’язано з послабленням ефекту від вакцин з плином часу, аніж з поширенням "Дельти". Тобто стало необхідно "підживити" пам’ять імунної системи про щеплення.

Як змінюється імунітет проти коронавірусу

Імунітет – складна багатокомпонентна система, яка має гуморальний та клітинний рівні регуляції. У першому випадку задіяні антитіла, а у другому – імунні клітини – Т- і В-лімфоцити. Антитіла поступово виробляються у відповідь на інфекцію чи вакцинацію, проте з часом їхня кількість зменшується.

Дослідження науковців із Нідерландів показало, що на 4-й тиждень після другої дози вакцини спостерігається найбільша кількість антитіл, які здатні нейтралізувати коронавірус. На 4–6 тиждень їхній рівень починає поступово зменшуватись, і в гру вступає клітинний імунітет.

Зниження імунітету на шостий місяць після вакцинації від коронавірусу вперше помітили медики з Ізраїлю у людей 60+, які частіше потрапляли у лікарню із тяжкою формою COVID-19. Це узгоджується з результатами іншого дослідження, проведеного в Британії, яке доводить, що у людей старшого віку спостерігається гірша відповідь В- і Т-клітин на вакцинацію м-РНК вакцинами. А саме клітинний імунітет захищає від важкого перебігу COVID-19 та смерті.

Наскільки ефективні бустерні щеплення

Бустерні дози вакцини перш за все захищають від тяжкого перебігу COVID-19 та смерті. Дослідження, проведене в Ізраїлі, свідчить про 90% ефективність бустерної дози м-РНК-вакцин проти важкої форми COVID-19. Однак після бустерної дози людина також може повторно інфікуватися і мати легку або безсимптомну форму коронавірусу.

Чи захищають бустери від "Омікрону"

У листопаді 2021 року стало відомо про "Омікрон" – новий варіант коронавірусу з рекордною кількістю мутацій у білку шипа, які можуть знижувати ефективність вакцинації проти COVID-19. Його поява вплинула на рішення урядів багатьох країн щодо запровадження бустерних щеплень від коронавірусу.

8 грудня 2021 року компанія Pfizer  повідомила що дві дози їхньої м-РНК-вакцини захищають від важкого перебігу захворювання та смерті, адже мутації "Омікрону" не вплинули на ефективність клітинного імунітету, який виробився у результаті вакцинації. Третя бустерна доза захищає від легкої або безсимптомної інфекції варіантом "Омікрон". Вона у 25 разів підвищує рівні антитіл, які швидко нейтралізують "Омікрон", не допустивши розвитку інфекції.

20 грудня 2021 року представники Moderna також оприлюднили результати досліджень, які свідчать, що їхня бустерна доза у 37 разів підвищує рівні антитіл, здатних нейтралізувати "Омікрон" ще до розвитку інфекції в організмі людини.

Яка ситуація в Україні

Від 6 січня 2022 року усі вакциновані українці віком від 18 років можуть отримати третю бустерну дозу  вакцини від COVID-19. Оптимальний термін ревакцинації (введення бустерної дози ) – від 6 до 9 місяців після завершення першого курсу вакцинації незалежно від того, якою вакциною щепилася людина.  МОЗ рекомендує  людям які  щепилися вакцинами Moderna, AstraZeneca, Pfizer чи Coronavac проводити щеплення саме мРНК-вакциною, тобто Pfizer або Moderna. Як засвідчують  американські та німецькі спеціалісти, ефективність вакцинації населення третьою дозою цими вакцинами є дуже високою. Але якщо їх немає, то можно вакцинуватися іншою наявною вакциною проти SARS-COV-2 відповідно до запроваджених в Україні схем вакцинації. Оновлений сертифікат можна отримати через застосунок "Дія". Він буде дійсний протягом 270 діб після введення бустерної дози вакцини від коронавірусу.

В Україні станом на 19 січня 2022 року бустерну дозу отримали майже 100 тисяч українців. Для захисту від будь-якого штаму провідні експерти радять правильно використовувати маски та респіратори, дотримуватися соціальної дистанції, ретельно мити  та дезінфектувати  руки і обов’язково вакцинуватися. Вакцинуватися або отримати  бустерну дозу вакцини можна в будь-якому пункті чи центрі вакцинації.

 

Пам’ятайте:  Невакциновані люди – це  джерело для розвитку і появи нових варіантів вірусу і продовженню пандемії.

 

 

Завідувач відділення епідеміологічного

нагляду  (спостереження) та профілактики

інфекційних хвороб Добропільської  філії

ДУ «ДОЦКПХ МОЗ»                                                      Людмила СЕВАСТЬЯНОВА