ДЕРЖПРОДПОЖИВСЛУЖБА попереджає З 10 грудня 2021 року почав діяти Закон України «Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України» - 1489-ІХ

  • 272

        На першому етапі з 10 грудня заборона перш за все стосується безоплатного поширення в закладах торгівлі, громадського харчування, аптеках, закладах надання послуг великих пластикових пакетів.

Це пакети зі стінками завтовшки понад 50 мікрометрів, які витримують вагу понад 7 кілограмів, і туди зазвичай споживачі складають свої товари після покупки, та тонкі пакети товщиною стінки від 15 до 50 мікрометрів - в них можна  накласти декілька кілограмів продукції.  Безоплатно можна  користуватись надтонкими пакетами із товщиною стінок до 15 мікрометрів, призначених для первинного пакування (риби, яєць, м`ясних виробів, круп, овочів,  фруктів та ін.). Хоча у деяких магазинах відтепер і маленькі пакетики  вже коштують по  декілька копійок. Закон також дозволяє безкоштовно користуватись біорозкладними та екологічними пакетами, зробленими з картопляного чи кукурудзяного крохмалю.

          На другому етапі з 10 березня 2022 року заборонять користуватись у торгівлі тонкими пакетами (зі стінками 15-50 мікрометрів) та оксорозкладними (там є добавки для швидшого розпаду на мікропластик).

З березня 2022 року залишаються дозволеними біорозкладні пакети. Такі за допомогою мікроорганізмів розкладаються на елементи природного походження.  Доступними залишаться і надтонкі (до 15 мікронів), але лише  конкретного розміру (ширина до 22,5 см, глибина - до 34,5 см, довжина - до 45 см разом з ручками). Ними користуватимуться  для пакування та/або  транспортування свіжої риби, м'яса, льоду, круп та інших сипучих продуктів. Це первинне пакування цих продуктів.

        З 1 січня 2023 року в Україні дозволять лише біорозкладні пакети з відповідним маркуванням.

        Ціль таких нових правил - покращити екологічну ситуацію і наблизити Україну до європейських стандартів. При недотриманні норм Закону України – 1489-ІХ, на порушників чекають штрафи згідно статті 6 цього закону.

 

 

Джерело: Добропільське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Донецькій області

Фото без опису