Кому можна не робити щеплення від COVID-19. Пояснення МОЗ

  • 358

Міністерство охорони здоров'я України детально пояснило, кому протипоказано вакцинуватися від COVID-19.

Встановлює протипоказання  та надає висновки що до вакцинації сімейний лікар або лікуючий лікар.

Протипоказання можуть бути постійними і тимчасовими.

Єдиним абсолютним і постійним протипоказанням до щеплення конкретною вакциною є важка алергічна реакція або анафілактичний шок на першу дозу цієї вакцини. У такому разі МОЗ радить пацієнту щепитися іншою вакциною.

Тимчасові протипоказання

  • Гострі захворювання з температурою вище 38°C. У такому разі вакцинацію можна відкласти на термін до 2 тижнів від початку захворювання.
  • Лікування моноклональними антитілами або реконвалесцентною плазмою. Вакцинація може бути проведена через 90 днів після закінчення терапії.
  • Введення вакцин проти інших інфекційних хвороб. Вакцинацію від COVID-19 можна зробити через 14 днів після цього. Виняток -  вакцина проти грипу. Її можна вводити безвідносно до часу вакцинації від ковід.
  • Проба з туберкуліном або аналіз крові на туберкульоз (IGRA). Вакцинацію слід відкласти до завершення проби.

Крім того, якщо людина вже перехворіла на коронавірус, то вакцинацію можна відкласти на три місяці. Щепитися можна не раніше, ніж через 28 днів від першого дня симптомів або підтвердження діагнозу.

У МОЗ також звернули увагу на особливі стани, за яких вакцинацію треба робити з обережністю. Це:

  • Онкологічна хвороба. Вакцинація від COVID-19 таких людей є пріоритетною, але потрібно дотримуватися  рекомендацій профільного спеціаліста.
  • Аутоімунне захворювання. Пацієнти, які проходять лікування препаратом "Ритуксимаб", повинні відкласти вакцинацію щонайменше на чотири тижні після останньої дози цього препарату.
  • Імунодефіцит. Поки що недостатньо даних, аби оцінити ефективність та ризики вакцини для людей із важкими імунодефіцитними станами. Але оскільки вакцина не є "живою", а люди з імунодефіцитом мають вищий ризик важкого перебігу коронавірусу, фахівці все ж схиляються до того, що їх можна вакцинувати.

Фахівці МОЗ також наголошують - вагітність та грудне вигодовування не є протипоказаннями до вакцинації.

За потреби, для отримання додаткової інформації щодо уточнення діагнозу, перебігу захворювання, необхідності додаткових обстежень сімейний лікар може направити пацієнта до профільного спеціаліста. Вже після цього буде прийняте рішення, чи здійснювати вакцинацію чи відтермінувати її до певного часу.

МОЗ також планує в майбутньому вносити висновки про протипоказання до другої дози або загального протипоказання до вакцинації проти коронавірусу в електронну систему охорони здоров’я.

 

Завідувач  відділення епідеміологічного

нагляду (спостереження) та профілактики

інфекційних захворювань Добропільської

філії ДУ «Донецький  ОЦКПХ МОЗ»                      Людмила СЕВАСТЬЯНОВА

 

Фото без опису