Не наражайте себе на смертельну небезпеку. Вакцинуйтись від COVID-19!

  • 675

Україна продовжує нарощувати темпи вакцинації. Наразі вже понад 10 млн. українців завершили імунізацію проти COVID-19.

 За тиждень  у країні рівень захворюваності скоротився на 20%, а рівень госпіталізацій – на 19%. Однак все ще існує високий ризик повторного зростання хвороби.

Рівень смертності напряму залежить від рівня вакцинації населення. Якщо подивитися статистику Ізраїлю  чи провідних європейських країн, де понад 60% вакцинованого населення, то кількість летальних випадків  в цих країнах значно нижча, ніж в Україні,  де повністю вакцинованих громадян менше 30%. Вакцинація значно знижує рівень госпіталізацій та смертності. Це  добре просліджується на прикладі Великої Британії, яка вже багато тижнів у списку лідерів за рівнем захворюваності, однак має низький рівень смертності. У перші хвилі COVID-19 летальність в Україні майже не відрізнявся від економічно розвинених країн. Зараз така різниця  в кількості летальних випадків пояснюється лише рівнем вакцинації.  

Вакцинація – це єдиний ефективний спосіб подолання пандемії COVID-19. Стратегічна мета, яку ставить Міністерство охорони здоров’я України, – сформувати в українців колективний імунітет до смертельно небезпечної хвороби. А з цією метою потрібно, аби щонайменше 70% дорослого населення вакцинувалися.

Сьогодні як в Україні, так і у світі існує недовіра до вакцин проти COVID-19. Це попри того, що в історії сучасної медицини та фармацевтичних розробок ще не було настільки прискіпливої  уваги до окремого лікарського препарату, як до цих вакцин.

Одна з причин такої недовіри – поширення неправдивої інформації щодо вакцинації. У цій статті ви знайдете найпоширеніші фейки на цю тему та дізнаєтеся, чому не варто їм вірити.

Міф: Масова вакцинація призведе до мутації коронавірусу

 Масова вакцинація не тільки не призведе до мутації коронавірусу SARS-CoV-2, а й навпаки допоможе запобігти цьому через колективний імунітет. Якщо щепити значну частину населення, то вірусу не буде, де мутувати, і його нові штами з'являтимуться  з меншою ймовірністю.

Міф: Американський Червоний Хрест заборонив вакцинованим бути донорами крові

Це неправда. На сайті Американського Червоного Хреста зазначено, що люди, яких щепили від COVID-19 інактивованою вакциною (наприклад CoronaVac від Sinovac) або вакциною виробництва AstraZeneca, Janssen, Moderna, Novavax або Pfizer можуть здавати кров для донорства відразу після вакцинації. 

Міф: Людина може заразитися COVID-19 внаслідок вакцинації

 Неможливо заразитися COVID-19 від вакцин, бо жодна з них не містить живого вірусу, здатного спричинити хворобу. Вакцини вчать нашу імунну систему розпізнавати та боротися з коронавірусом. Іноді цей процес може викликати такі симптоми, як лихоманка. Вони нормальні та є ознакою того, що організм створює захист від вірусу. Якщо невдовзі після вакцинації ви все ж отримали позитивний тест на COVID-19, то це означає, що на момент щеплення вже були інфіковані коронавірусом, але не знали цього.

Міф: Вакцина Pfizer призводить до безпліддя у жінок

 Поширюється ствердження, що нібито  вакцина Pfizer/BioNTech навчить імунну систему організму атакувати білок синцитин, який бере участь у формуванні плаценти, а це, своєю чергою, призведе до безпліддя в жінок. Це не так. Ще під час клінічних випробувань вакцин кілька досліджуваних жінок завагітніли. Понад 130 000 вагітних в США вакцинувалися проти COVID-19. Дослідження  понад 35 000 вагітних, яких щепили проти COVID-19 мРНК-вакцинами, засвідчили, що немає жодних доказів того, що вакцини можуть нашкодити вагітній або ембріону.

Міф: Вакцини проти COVID-19 спричиняють імпотенцію

 Не було зафіксовано жодного випадку, коли щеплення проти COVID-19 спричинило б еректильну дисфункцію. Клінічні випробування не виявили таких побічних ефектів. Водночас зараз проводять дослідження, попередні результати яких свідчать про те, що  таку проблему може викликати перенесений COVID-19.

Міф: мРНК-вакцини — генетична зброя, яка змінює наші гени

мРНК-вакцини проти COVID-19 ніколи не потрапляє в ядро клітини, де розташована  наша ДНК. мРНК нікуди не інтегрується, не вмонтовується, не заходить у ядро клітини, не змінює геном, а через кілька днів руйнується. Це означає, що мРНК не може впливати чи взаємодіяти з нашою ДНК будь-яким чином. Натомість мРНК-вакцини працюють із природними захисними силами організму, щоб безпечно виробити імунітет до COVID-19.

 

Пам’ятайте, що правдиву й вичерпну інформацію про вакцини можуть надати тільки медики. Не довіряйте неперевіреним джерелам, дотримуйтеся інформаційної гігієни. І знайте, що вакцинація – це важливий крок до збереження здоров’я і життя!

 

 

 

Завідувач  відділення епідеміологічного

нагляду (спостереження) та профілактики

інфекційних захворювань Добропільської

філії ДУ «Донецький  ОЦКПХ МОЗ»                                  Людмила СЕВАСТЬЯНОВА

 

Фото без опису

Інші новини

Всі новини