1 грудня - Всесвітній день боротьби з ВІЛ/СНІДом

  • 651

1 грудня світ відзначає день боротьби зі СНІДом та толерантності з ВІЛ-позитивними людьми. Цей день започатковано у 1988 році, він покликаний підвищити поінформованість щодо ВІЛ/СНІДу та привернути увагу суспільства до порушень прав і свобод людини, які мають ВІЛ-статус.

Безумовно, СНІД – це трагедія для всієї людської спільноти.
Багато людей в Україні вважають себе обізнаними з цього питання. Проте більшість молодих людей відносяться до цієї проблеми – як до чогось далекого, що вона їх не стосується і не буде стосуватися в майбутньому. Факти доводять протилежне – кожного року фіксують все більше випадків захворювань на СНІД. За останні роки розповсюдження ВІЛ-інфекції серед підлітків та молоді набуло характеру епідемії. 

ВІЛ-інфекція – це одне з хронічних вірусних захворювань, викликане вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ), що призводить до глибокого порушення імунної системи, яке визначають медичним терміном «імунодефіцит». Тобто  ВІЛ потрапляє в організм людини, проникає у клітини імунної системи та руйнує їх.

Дуже важливо знати як передається ВІЛ і  як від нього захиститися. 

ВІЛ передається трьома чітко визначеними шляхами:

     1. ВІЛ може передатися при незахищеному статевому контакті, якщо один із партнерів є носієм. Тому необхідно захищатися і правильно користуватися чоловічими та жіночими презервативами.

        2. ВІЛ може передаватися через кров: переливання зараженої крові, використання брудних шприців під час прийому наркотиків, брудні голки, пірсинг, татуювання, використання забрудненого, зараженого кров’ю леза, манікюрних наборів. Тому вкрай важливо використовувати одноразові шприци, голки та леза. 

       3. ВІЛ може передаватися від ВІЛ-позитивної матері до дитини під час вагітності, пологів або годування груддю. Якщо ВІЛ-позитивна матір вирішить народити дитину, лікар зможе їй допомогти та призначити лікування, найбільш ефективне на сьогоднішній день, що знизить ризик зараження дитини.

 Таким чином існує лише три шляхи зараження ВІЛ: статевим шляхом, через кров та від матері до дитини, а решта шляхів про які ви можете почути — лише фейки.

 Інфікуватися ВІЛ побутовим шляхом неможливо.. ВІЛ-інфекція не може бути перешкодою спільному проживанню, використанню предметів побуту, посуду та ін. Рукостискання, дотики, поцілунки, обійми є цілком безпечними. Комахи як  і комарі не переносять ВІЛ.

        Стійкість ВІЛ у зовнішньому середовищі

• В сухій плямі крові, яка містить ВІЛ, активність вірусу зникає протягом кількох діб.

• У великій кількості крові при температурі 23–27 °С активність вірусу зникає через 15 діб.

• У продуктах крові, призначених для переливання, вірус може залишатися активним

протягом багатьох років, у замороженій сироватці крові – до 10 років.

• ВІЛ швидко гине при використанні дезінфекційних засобів, ультрафіолетового випромінювання. При нагріванні вище 56 °С вірус втрачає активність через 30 хвилин.

 Що означають терміни «ВІЛ» і «СНІД»?

 «ВІЛ» і «СНІД» не є синонімами. ВІЛ – це вірус імунодефіциту людини, він викликає ВІЛ-інфекцію. СНІД означає синдром набутого імунодефіциту – це одна зі стадій ВІЛ-інфекції. В людей, які живуть з ВІЛ, не на всіх стадіях захворювання спостерігається порушення стану імунної системи, тобто є імунодефіцит. В цей час немає практично ніяких симптомів захворювання, за винятком збільшення лімфатичних вузлів та легких захворювань шкіри. У дорослих людей така латентна фаза ВІЛ може тривати до 5–8 років, а іноді й довше.  Прогресування ВІЛ-інфекції може супроводжуватися значною втратою маси тіла (виснаженням), ураженням центральної нервової системи (ВІЛ-енцефалопатією), розвитком пухлин. Стадію захворювання, коли імунна система ВІЛ-позитивної людини є зруйнованою, називають СНІДом, а стани, які розвиваються на цій стадії, – СНІД-індикаторними. 

Єдина можливість переконатися та виявити чи заражена людина ВІЛ – пройти тестування. Тест допомагає виявити ВІЛ-інфекцію завчасно,  до того, як розвинеться хвороба. Здійснюється тестування через простий аналіз крові.

В Україні створені центри анонімної та безкоштовної консультації, де є можливість пройти тест. Краще знати «ТАК», що дає можливість своєчасно почати адекватне лікування та попередити розвиток і прогресування хвороби. Ефективність лікування полягає в тому, що зменшується кількість вірусу в крові. Таким чином, можна жити з вірусом і жити звичайним життям. Проте, важливо не забувати про заходи безпеки, про які вже йшла мова.

Лікування СНІДу – тривалий та непростий процес, який на жаль, не може привести до одужання. Щоб воно було ефективним, не можна вживати алкоголь, наркотики, не можна палити. Необхідно та дуже важливо регулярно відвідувати лікаря.

У суспільстві ми повинні з особливим співчуттям і підтримкою ставитися до ВІЛ-інфікованих людей. У жодному разі ВІЛ не може стати перешкодою при прийомі на роботу або стати причиною припинення трудової діяльності. ВІЛ-позитивна людина не зобов’язана повідомляти роботодавця про свій статус і має право вести особисте життя, право мати друзів, право жити, одержувати інформацію і освіту.

 

 

 

Завідувач  відділення епідеміологічного

нагляду (спостереження) та профілактики

інфекційних захворювань Добропільської

філії ДУ «Донецький  ОЦКПХ МОЗ»                                Людмила СЕВАСТЬЯНОВА