Друге щеплення вакциною від COVID-19. Побічні ефекти чому вони виникають

  • 340

Вакцини Pfizer-BioNTech (Comirnaty®) та Moderna проти COVID-19 вводяться двома дозами, при цьому дуже важливо зробити обидва щеплення. Якщо не зробити друге щеплення, захист від інфекції буде неповним.

Вакцину Pfizer-BioNTech вводять двома дозами з інтервалом 21 день. Для введення вакцини Moderna потрібно зробити два щеплення з інтервалом 28 днів. Ви повинні отримати вакцину одного і того ж виробника (або Pfizer, або Moderna) і вперше, і вдруге, а також обов'язково отримати другу дозу за рекомендованим графіком. 

Чи будуть  побічні ефекти після введення другої дози?

Вакцини Pfizer-BioNTech і Moderna мають майже однакові побічні ефекти, але  вони  тривають недовго — від одного до трьох днів. Найбільш поширені побічні ефекти включають: біль у руці, слабкість (відчуття втоми), головний біль, ломоту та підвищену температуру. Серйозні побічні ефекти виникають рідко і піддаються лікуванню.

Що таке побічні ефекти?

Якщо у вас виникли побічні ефекти, це добрий знак. Вони свідчать про те, що вакцина працює та запускає імунну систему. Після першого щеплення ваша імунна система розпізнає щось чужорідне. Імунна система автоматично починає слабку атаку проти цього. Цей процес навчає ваші імунні клітини розпізнавати «загарбників» та реагувати на них. Ось чому у вас можуть виникнути побічні ефекти.

Після другого щеплення ваша імунна система знову починає цю атаку. Але цього разу активізується більше імунних клітин, готових розпочати значно серйознішу атаку. Ось чому після другої дози можна відчути більше побічних ефектів. Але вони зникнуть за день-два. Розглядайте це так: реакція організму на вакцину схожа на тренування перед справжнім боєм.

Якщо після повної вакцинації ви все ж таки заразилися вірусом, що викликає COVID-19, ваша імунна система буде готова до ще більш масштабної та потужної атаки для вашого захисту.

Якщо ви не маєте побічних ефектів (після введення першої або другої дози), це не означає, що вакцина не подіяла. У ході клінічних досліджень вакцини більше половини учасників не мали будь-яких побічних ефектів, але  вакцина працює ефективно і у цих людей.

Чи можна  вилікувати побічні ефекти?

Якщо після вакцинації ви можете відчуваєте біль або дискомфорт. Запитайте свого лікаря про те, чи можна прийняти безрецептурні лікарські препарати щоб знизити температуру, зменшити озноб, полегшити головний біль або ломоту в тілі. 

Способи усунення болю та дискомфорту в руці:

  • Накрийте хворе місце прохолодною вологою чистою серветкою.
  • Розімніть руку або виконайте фізичні вправи цією рукою.

Найчастіше дискомфорт від жару чи болю є нормальним явищем.

 Зверніться до свого лікаря у таких випадках:

  • Якщо почервоніння та біль у місці уколу посилилися через 24 години.
  • Якщо побічні ефекти вас турбують або не проходять через кілька днів.

Що робити у разі появи припухлості чи хворобливих відчуттів

не на місці вакцинації?

У деяких пацієнтів після введення вакцин Pfizer-BioNTech або Moderna може спостерігатися незначне  збільшення або болючість лімфовузлів. Такий побічний ефект вакцини є більш поширеним після введення другої дози але трапляється в край рідко і зазвичай триває протягом 2-4 днів після вакцинації.

Якщо після вакцинації у вас виникнуть ці симптоми, слід звернутися до свого лікаря. Важливо знати, що усі види вакцин можуть викликати тимчасове збільшення лімфовузлів. Це  свідчить, що в організмі, як і повинно бути, виробляються антитіла.

Імунітет розвивається через деякий час після вакцинації.

Клінічні дослідження показують, що вакцинація може забезпечити деякий захист через 12 днів після введення першої дози, але для повного захисту ви повинні отримати обидві дози. Після введення обох доз вакцина запобігає зараженню COVID-19 із ймовірністю понад 90 %.

Чи існує небезпека заразитися COVID-19 після вакцинації, особливо після отримання другої дози?

Обидві вакцини є одними з найефективніших.

Ризик захворіти після вакцинації мінімальний. Дослідження показують, що навіть якщо ви заразитеся COVID-19 після отримання вакцини, то хвороба швидше за все не перейде у важку форму. Вакцини проти грипу менш ефективні, ніж вакцини проти COVID, але вони захищають від ускладнень грипу та госпіталізації.  Крім того, нещодавно в Pfizer і BioNTech повідомили, що вакцина на 100% ефективна для дітей у віці 12-15 років. Компанії також почали тестувати препарат на дітях від 6 місяців до 11 років.

Пандемія триває. Смертність  від коронавірусної хвороби зростає. Тому     важливо всім вакцинуватися та продовжувати вживати запобіжних заходів щодо поширення COVID-19, таких як дотримання фізичної дистанції, носіння масок, провітрювання приміщень, регулярне миття рук та звернення за медичною допомогою за появи перших симптомів.

 

Завідувач  відділення епідеміологічного

нагляду (спостереження) та профілактики

інфекційних захворювань Добропільської

філії ДУ «Донецький  ОЦКПХ МОЗ»                                Людмила Севастьянова