Планові щеплення під час пандемії. Вакцинація проти грипу та коронавірусу

  • 963

Міністерство охорони здоров’я України опублікувало рекомендації ВООЗ щодо імунізаціі в умовах пандемії Covid-19.

Як зазначають у Всесвітній організації охорони здоров'я (ВООЗ), “карантин не скасовує рутинної вакцинації”.

У пріоритеті - первинні вакцинальні комплекси: вакцинація від кору, краснухи, поліомієліту, дифтерії, кашлюку та правця, особливо серед дітей першого року життя.
Згідно із рекомендаціями ВООЗ, будь-які переривання рутинної (планової — відповідно до національного календаря щеплень) імунізації, навіть на короткий період, призведуть до підвищення ймовірності спалахів вакцинокерованих інфекцій або зростання кількості випадків захворювань, яким можна запобігти шляхом вакцинації. Це буде додатковим навантаженням на системи охорони здоров’я у країнах, які вже й так перевантажені через пандемію COVID-19.

Фото без опису

Що рекомендує ВООЗ і МОЗ під час пандемії COVID-19 та карантину:
- Новонароджених у пологових будинках необхідно вакцинувати згідно із національним календарем профілактичних щеплень.

- Продовжується імунізація рекомендованими вакцинами серед осіб з груп ризику: вакцинація за станом здоров’я, зокрема від сезонного грипу. Ця імунізація не належить до рутинної за віком, і вакцини не закуповують коштом державного бюджету. Тому слід використовувати доступні в регіоні вакцини чи закуповувати вакцини коштом місцевих бюджетів або інших джерел, не заборонених законодавством.

- На період карантинних обмежень рутинну вакцинацію людей з ознаками ГРВІ НЕ здійснювати до моменту одужання.

- Рутинну вакцинацію людей, що перебували на самоізоляції через COVID-19 і контактних осіб, треба здійснювати після закінчення періоду самоізоляції у разі відсутності симптомів респіраторної інфекції.

- Вакцинувати людей, що мали лабораторно підтверджений випадок COVID-19, можна після одужання.                                      

Пандемія COVID-19 стала найсерйознішим випробуванням для здоров’я населення всього світу та систем охорони здоров’я з часів знаменитої «іспанки» 1918-1920 років. Із самого початку пандемії у світі розпочалася розробка вакцини проти цієї інфекції. По всьому світу нині розробляється понад 170 видів вакцин проти коронавірусу  і відбувається це рекордно швидкими темпами.

Зараз у всьому світі проводиться вакцинація населення проти COVID-19, яка  критично важлива для стримування пандемії. Ця вакцинація, як і вакцинація проти сезонного грипу  не належить до рутинної (планової) вакцинації. Щеплення здійснюється за державні кошти.

Щеплення проти коронавірусу в Україні є добровільним. Якщо рік тому єдиним способом боротьби з коронавірусом були карантин і масковий режим, то з появою вакцини в урядів з'явився ще один метод – обов'язкова вакцинація. Небагато країн поки що зважуються на такий крок, Проте низка країн, зокрема, демократичних, запровадили вимушену вакцинацію.

Правозахисники цих країн зауважують, що медики, або  інші категорії громадян, які тісно контактують з людьми і при цьому відмовляються від вакцинації, ризикують не лише своїм здоров’ям, але й здоров’ям та життям свого оточення.  

   В Саудівській Аравії, Індонезії, Туркменистані - обов'язкова вакцинація дорослого населення; В Росії, Індії -  обов'язкова вакцинація для окремих регіонів; обов'язкова вакцинація для окремих груп населення в  Австралії, Греції, Великий Британії, Франції, Італії. В двох останніх країнах щеплення проти коронавірусу повинні отримати медичні працівники і співробітники геріатричних пансіонатів.

  В Україні поки що не планують вакцинувати населення примусово: за словами Міністра охорони здоров’я України Віктора Ляшка, зараз є достатній попит на добровільну вакцинацію.

 

 

Завідувач  відділення епідеміологічного

нагляду (спостереження) та профілактики

інфекційних захворювань Добропільської

філії ДУ «Донецький  ОЦКПХ МОЗ»                                Людмила Севастьянова

 

Інші новини

Всі новини