Чи потрібна вакцинація людям, які перехворіли на COVID-19? Які очікування від вакцинації?

  • 291

Людям, які перехворіли на COVID-19, не варто відкладати вакцинацію на довше ніж 3 місяці тому що можна захворіти COVID-19 повторно. Тим більше що з’являються нові штами коронавірусної інфекції. Після хвороби імунітет зберігається 6-8 місяців, а у декого 1-3 місяці. Якщо ви хворіли на COVID-19, то ви можете вакцинуватися як по клінічному одужанню, так і через 1-3 місяці. 

Людина, яка  вже один раз перехворіла і отримала ураження органів і систем, то повторне захворювання на COVID-19 частіше є важчим, тому що організм виснажений попередньою хворобою. Хвороба після вакцинації точно пройде набагато легше або навіть непомітно. Тож на сьогодні приймаємо позицію — ті, хто перехворів, вони потребують вакцинації для посилення свого захисту від повторних випадків.

Тривалість імунного захисту після вакцинації від COVID-19 становить 8 місяців, але спостереження  тривають. Водночас, за словами експертів, поширюються думки, що цей імунітет зберігатиметься довше. Також тривають дослідження, наскільки вакцинація від COVID-19 впливає на розповсюдження цієї хвороби, чи зменшує вона передачу хвороби. Тобто чи може щеплена людина при  інфікуванні COVID-19  передати хворобу іншим. Така можливість не виключна  і це треба обов’язково  враховувати. Тобто виконання протиепідемічних заходів: дотримування соціальної дистанції, носіння масок, застосування антисептиків – обов’язково як для вакцинованих так і для не вакцинованих проти коронавірусу людей.

Які очікування від вакцинації? Чи означає, що вакцинована людина не захворіє? Ні, вона може захворіти, але перенесе захворювання набагато легше, не помре від COVID-19, не потрапить до реанімації, і скоріше за все не вимагатиме кисневої підтримки. Погодьтеся: усі ці три речі - не померти, не потрапити в реанімацію і не потребувати кисневої підтримки — доволі важливі. Такі очікування від вакцинації.

Чи потрібно буде робити ревакцинацію, наскільки буде тривалим імунітет після вакцинації — ці питання ще вивчаються. Можливо для більш тривалого імунітету  знадобиться ревакцинальна доза через 6, або через 9 місяців.

Вакцинація є єдиним надійним безпечним шляхом подолання пандемії взагалі й більш надійним захистом людини від захворювання на тяжку форму COVID-19.

 

 

Завідувач  відділення епідеміологічного

нагляду (спостереження) та профілактики

інфекційних захворювань Добропільської

філії ДУ «Донецький  ОЦКПХ МОЗ»                       Людмила Севастьянова