Вакцинація від COVID-19 при наявності хронічних хвороб

  • 509

В умовах пандемії важливо захистити себе від COVID-19, від якого не існує ліків. Літні люди та люди з хронічними  захворюваннями є однією з груп ризику тяжкого перебігу COVID-19 та смерті від нього.

Групою ризику щодо COVID-19 робить людей не вік, а  саме те, що вони мають хронічні захворювання. Чим більше хронічних захворювань, тим більше людина потребує вакцинації від COVID-19, щоб захиститися від тяжкого перебігу коронавірусного захворювання або ймовірної смерті від нього. Адже вже відомо,  що пацієнти, у яких є діабет або інші захворювання, на жаль, гинуть частіше і швидше від COVID-19, ніж люди без цих хвороб, і що лікувати їх набагато тяжче.

Вакцини від COVID-19 були винайдені передусім для людей літнього віку з усім їхнім «букетом» хронічних захворювань, щоб вони менше наражалися на ризик загинути через COVID-19. Наприклад, у Канаді першими вакцинували навіть не медпрацівників, а тих, хто мешкає в будинках для літніх людей, і тих, хто доглядає за ними, адже найбільша смертність від COVID-19 була зафіксована серед людей старшого віку.

Саме тому людям похилого віку або людям з хронічними хворобами варто щепитися якомога швидше. А також, щоб зменшити ймовірність їх зараження, необхідно вакцинуватися  і тим, хто контактує з ними.

Єдиним справжнім протипоказанням до щеплення від COVID-19 наразі є алергічна реакція на першу дозу вакцини, наприклад анафілактичний шок, тобто алергічна реакція на компоненти вакцини.  Також не варто робити щеплення при температурі тіла вище 38°C.

Якщо ви приймаєте препарати, що впливають на імунну систему, або просто боїтеся, що стан вашого здоров’я може бути протипоказанням до вакцинації, порадьтеся зі своїм сімейним лікарем.

Під час вакцинації обов’язково повідомте лікаря, який оглядатиме вас перед щепленням, про свої хронічні хвороби та про будь-які алергічні реакції, що були раніше.

 

Пам’ятайте: хронічні хвороби не є протипоказанням до щеплення! Навпаки, люди з хронічними захворюваннями ризикують важче перенести COVID-19, а тому потребують захисту, який дає вакцинація.

 

 

Завідувач відділення організації

епідеміологічних досліджень

Добропільської міськрайонної філії

ДУ «Донецький ОЦКПХ МОЗ»                            Людмила СЕВАСТЬЯНОВА


Фото без описуФото без опису