Як відпочивати на пляжі без шкоди для здоров’я ?

  • 340

Літо – пора відпусток і відпочинку. Після тривалого карантину перспектива вирватися на пляж, морське  узбережжя, або  на ставок у сусідньому селі, вже видається райською подорожжю. То як же відпочити без загрози зараження на коронавірус?

Якщо ви вирішили відвідати пляж, рекомендуємо:

  •  Вибирайте місце відпочинку подалі від інших людей. Дотримуйтесь  фізичної дистанції не менше одного метра. Лежаки, шезлонги та інші об’єкти, на яких відвідувачі пляжу можуть сидіти  або лежати також мають бути розміщені на відстані не менше метра.  

Не їдьте  на відпочинок у великій компанії. Не приймайте участь в активних пляжних іграх (волейбол, футбол і інше). Безпечніше гуляти по пляжу.

  • Якщо немає можливості дотримуватись дистанції, необхідно використовувати маску (окрім перебування у воді), надягаючи її так, щоб були покриті ніс та рот.
  • Не відвідуйте місця відпочинку, де немає доступу до туалетної кімнати, яка забезпечена проточною водою, рідким милом та одноразовими серветками.
  • Дотримуйтесь правил особистої гігієни: мийте руки з милом  під проточною водою перед вживанням їжі, після відвідування туалету, коли руки забруднені. Не  торкайтесь брудними руками обличчя. Якщо немає можливості помити руки, їх слід обробити спиртовмісним антисептиком.
  • Не обмінюйтеся речами з відпочивальниками: рушниками, захисними окулярами, іграшками.
  • Не купуйте їжу на пляжі. Людина, яка розносить їжу на вулиці, може не дотримуватися  правил гігієни або навіть бути інфікованою. Якщо ви хочете перекусити на пляжі, краще взяти їжу з дому.
  • Слід відмовитись від відвідування пляжів людям, які старші 60 років, тим, хто у групі ризику, а також тим, у кого наявні ознаки респіраторного захворювання або пройшло менше 14 днів з моменту контакту із випадком підтвердженого захворювання на COVID-19.  

Коронавірус не передається через воду. Якщо під час купання в річці чи морі хвора людина чхне й краплини потраплять у воду  вірус розчиниться у воді і його концентрація буде настільки низькою, що вона не несе загрози здоров’ю.

Якщо хвора на коронавірус людина буде чхати або кашляти на пляжі, краплини з вірусом можуть потрапити на пісок і залишатися там певний час. Але під дією ультрафіолетових променів тривалість життя вірусу скорочується. В приміщенні вірус може зберігатися на поверхнях до 2–3 годин, на вулиці під дією сонячних променів – до 15–20 хвилин.

Ми  радимо вам не відпочивати на пляжі, якщо там забагато людей і неможливо тримати дистанцію хоча б 1 м, адже чим менша дистанція, тім більше ризиків заразитися на коронавірус.

 

 

     Завідувач відділення організації

епідеміологічних досліджень

Добропільської міськрайонної філії

ДУ «Донецький ОЦКПХ»                                                           Л.Г. Севастьянова