12 червня - Всесвітній день боротьби за ліквідацію експлуатації дитячої праці

  • 379

До Всесвітнього дня боротьби за ліквідацію експлуатації дитячої праці, який відзначають 12 червня, в рамках роз’яснювальної роботи та проведення превентивних заходів для підвищення рівня обізнаності дітей щодо додержання законодавства про працю відносно неповнолітніх та недопущення використання найгірших форм дитячої праці, за ініціативи служби у справах дітей, на базі загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів села Добропілля відбувся виїзний інтерактивний захід фахівців Добропільського міського центру зайнятості під назвою «Успішна молодь – успішна громада».

В заході прийняли участь учні 9-11 класів, батьки та вчителі.

Цей захід покликаний не просто розповісти про права дітей, але й дати можливість зрозуміти, що таке система прав людини та як на практиці користуватися своїми правами.

Провідним юрисконсультом Добропільського міського центру зайнятості, Альоною Петровою, було проведено урок «Школа безпечного працевлаштування. Протидій експлуатації дитячої праці».

Протягом уроку діти дізналися про:

- трудові права неповнолітніх;

- пільги, гарантовані законом для працюючих громадян, які не досягли 18 років;

- які існують обмеження для роботодавців, що використовують працю неповнолітньої особи, тощо.

Учні активно обговорювали всі нюанси щодо легального працевлаштування неповнолітніх, законодавчі та нормативні вимоги з охорони праці осіб до вісімнадцяти років, якими законами регулюється охорона праці та як законно та безпечно працевлаштуватися.

Провідний фахівець з профорієнтації Добропільського міського центру зайнятості, Вікторія Нижник, провела тренінг з професійної орієнтації «Мій професійний вибір».

Протягом тренінгу діти:

- мали змогу дізнатися про п’ять основних типів професій;

- навчилися залежно від предмета праці розподіляти професії по типу.

- отримали корисні посилання на веб-ресурси, за допомогою яких можна пройти тестування з метою визначення професійних вподобань та схильностей, тощо.

Проблема професійного самовизначення школярів наразі надзвичайно актуальна. Тому знання, навички та вміння, отримані під час тренінгу, стануть у нагоді дітям, допоможуть сформувати у них готовність до суспільно корисної, продуктивної праці, мотивацію до навчання і самонавчання, свідомого вибору професії з урахуванням потреб ринку праці.

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

Також, з метою попередження випадків порушення законодавства при працевлаштування неповнолітніх, службою у справах дітей Криворізької сільської ради направлено листи керівникам сільськогосподарських підприємств щодо дотримання законодавства про працю неповнолітніх, на офіційному веб-сайті Криворізької сільської ради висвітлено проблемні питання щодо захисту прав та законних інтересів дітей, розміщень Презентацію на тему «Праця неповнолітніх».

 

 

Служба у справах дітей Криворізької сільської ради