Тестування на коронавірус

  • 1100

У період пандемії ніхто з нас не має стовідсоткового захисту від зараження. І підступність нового вірусу в тому, що якийсь час (мінімум – кілька днів) він може не давати знати про себе жодними проявами, а може і зовсім протікати безсимптомно.

Виявити коронавірусну інфекцію в організмі людини або імунітет до неї наразі допомагають чотири види тестів. Це ПЛР-діагностика (метод полімеразної ланцюгової реакції), ІФА-тести (імуноферментний аналіз) на антитіла, експрес-тести на антитіла та експрес-тести на антиген, які виявляють вірус з допомогою імунохроматографічного методу. Останні тести лише почали з'являтися на українському ринку.

Найпопулярнішим способом підтвердити наявність інфекції є ПЛР-тест. Для такої діагностики беруть мазок з носа і горла. У результаті дослідження буде вказано, виявлено чи не виявлено РНК вірусу SARS-CoV-2, який спричиняє коронавірусну хворобу.

Імуноферментний аналіз (ІФА) – дослідження на антитіла (lgA, lgM  чи lgG) використовують, аби дізнатися, чи ви уже перехворіли, або оцінити імунну відповідь організму на перебіг хвороби. Антитіла класу «lgА» - це гострофазові антитіла. Вони показують факт інфікування, перебування вірусу в організмі на найбільш ранніх стадіях та наскільки якісно організм реагує на інфекцію. Виявлення антитіл класу «lgМ» сигналізує про гострий перебіг захворювання в даний момент, вони починають вироблятись на 5-7 день після початку захворювання. Їх кількість змінюється в залежності від стадії захворювання. А наявність антитіл класу «lgG» вказує на те, що людина вже перехворіла і має до  вірусу SARS-CoV-2 імунітет Для таких ІФА- тестів використовують венозну кров. Вони вважаються допоміжною діагностикою.

Менш надійна альтернатива лабораторним дослідженням - швидка діагностика. Експрес-тест на антиген проводять за допомогою мазку з носа, на антитіла - крові з пальця.

Який спосіб тестування обрати та коли проводити

 Робити ПЛР-тест можна в будь-який день у період прояву симптомів, а також при підозрі на безсимптомний перебіг хвороби. Однак експерти зауважують, що ПЛР-тести частіше показують хибно-негативні результати саме на пізніх стадіях захворювання. Якщо є яскраво виражені симптоми COVID-19, а тест виявляється негативним - доцільно застосувати додатково ІФА-аналіз. Але не раніше ніж за п'ять-сім днів від початку симптомів - для виявлення антитіл IgМ.

Тест на антитіла IgG роблять здебільшого за бажанням пацієнта, аби з'ясувати, чи перехворіла людина раніше. Ці антитіла можна виявити в крові починаючи з другого-третього тижня й до трьох-шести місяців після інфекції. Імуноглобуліни класу G показують, що в людини був певний період часу активний процес захворювання, але на сьогодні вона здорова. Але варто пам'ятати, що досі вивчається, скільки антитіла можуть триматися. Експерти кажуть, що це три місяці точно, а далі індивідуально.

Очікуючи результат тесту  не забувайте про самоізоляцію. Не наражайте на ймовірну небезпеку зараження інших.

 

 

Завідувач відділення організації епідеміологічних

досліджень Добропільськоїх міськрайонної філії

ДУ «ДОЛЦ МОЗ України»                                                             Л.Г. Севастьянова