Патронат над дитиною – допомога у складних життєвих ситуаціях

  • 405

Патронат над дитиною – професійна комплексна послуга, що передбачає тимчасовий догляд, виховання та реабілітацію дитини, яка опинилася у складних життєвих обставинах. Потребує захисту у сім’ї патронатного вихователя та одночасне надання фахівцями соціальної сфери інтенсивних підтримуючих послуг сім’ї дитини для відновлення її здорового функціонування.

Метою патронату є: забезпечення права кожної дитини, яка опинилася в складних життєвих обставинах, виховуватися у сприятливому та безпечному сімейному середовищі шляхом відновлення здатності батьків (осіб, які їх замінюють) опікуватися дитиною та виховувати її, а в разі неможливості – вчинення заходів щодо захисту дитини та прийняття рішень щодо її влаштування до постійної форми сімейного виховання, яка найбільше відповідає потребам дитини.

Хто може бути патронатним вихователем?

Патронатний вихователь – це особа, яка за участі інших членів сімї надає послуги з догляду, виховання та реабілітації дитини у своїй сім’ї. Помічник патронатного вихователя – його чоловік/дружина чи інший дорослий член його сім’ї.

Патронатними вихователями можуть бути громадяни України віком від 35 до 60 років (для жінок), та від 35 до 65 років (для чоловіків), які перебувають у зареєстрованому шлюбі та проживають на спільній житловій площі, мають досвід виховання дітей спільно з добровільним помічником.

Патронатний вихователь не може поєднувати надання послуг патронату над дитиною з іншими видами діяльності, які перешкоджатимуть якісному виконанню умов договору про патронат над дитиною.

Кандидат у патронатні вихователі подає за місцем проживання такі документи:

1)заяву;

2)копію паспорта громадянина України;

3)копію трудової книжки (у разі наявності);

4) висновки про стан здоров’я кандидата у патронатні вихователі та осіб, які проживають разом з ним, складені за формою затвердженою постановою Кабінету Міністрів України від 24.09.2008 № 866 «Питання діяльності органів опіки та піклування, пов’язаної із захистом прав дитини»;

5) довідку про відсутність судимості, в тому числі членів його сім’ї, які досягли 14 віку і проживають разом з кандидатом у патронатні вихователі;

6) копію документа, що підтверджує право власності або користування житловим приміщенням;

7) письмову згоду на влаштування дитини в сім’ю кандидата у патронатні вихователі усіх членів його сім’ї, які проживають разом з ним, в тому числі дітей, які досягли такого віку та рівня розвитку, що можуть її висловити.

 

Які основні завдання патронатних вихователів ?

– забезпечення догляду, виховання, збереження життя та здоров’я дитини в період її перебування в патронатній сім’ї;

– соціально-педагогічна підтримка та сприяння медичній, психологічній і соціальній реабілітації дитини;

– створення умов для підтримки контактів дитини з її біологічними батьками, родичами, окрім випадків, коли це може завдати шкоди життю і здоров’ю дитини;

– підготовка дитини до повернення в біологічну сім’ю чи влаштування в іншу форму сімейного виховання.

До сім’ї патронатного вихователя можуть бути влаштовані діти, які потрапили в складні життєві обставини, а саме:

– новонароджені діти, залишені в пологовому будинку, іншому закладі охорони здоров`я, або яких відмовилися забрати батьки чи інші родичі;

–підкинуті, знайдені діти;

–безпритульні діти;

–діти з сімей, в яких існує загроза їхньому життю та здоров’ю;

–діти, які зазнали насильства, жорстокого поводження;

–діти, батьки або особи, які їх заміняють, померли, безвісно відсутні;

– діти, переміщені із тимчасово окупованої території, або району проведення бойових дій в зоні АТО;

– інші діти, які за різних обставин певний час не можуть перебувати у власній сім’ї або їхні батьки чи особи, які їх заміняють, не можуть піклуватись про них.

Одночасно під патронат в одну сім’ю можуть бути влаштовані діти (не залежно від їх кількості), які є братами – сестрами, або які до влаштування під патронат проживали в одній родині.

Оптимальний термін перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя визначається відповідно до індивідуальних потреб дитини, виявлених обставин та їх впливу на стан дитини та не повинен перевищувати 3-х місяців. В особливих випадках за рішенням органу опіки та піклування термін перебування під патронатом може бути подовжений, однак загалом не повинен бути більшим за 6 місяців.

У разі неможливості відновити здатність батьків виховувати дитину, дитині підшукають іншу форму сімейного виховання.
 

Оплата послуг патронату над дитиною с кладається з:

  • Соціальної допомоги на утримання влаштованої під патронат дитини обсягом 2,5 прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку на місяць, для дітей з інвалідністю – 3,5 прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку на місяць:

Фінансовий період

Діти віком від народження до 6 років

Діти віком від 6 до 18 років

З 01.01.2022

2100*2,5=5250

2618*2,5=6545

З 01.07.2022

2201*2,5=5502,5

2744*2,5=6860

З 01.12.2022

2272*2,5=5680

2833*2,5=7082,5

  • Грошового забезпечення за надану патронатним вихователем послугу в розмірі 5-ти прожиткових мінімумів для працездатних осіб:

З 01.01.2022  –

2481*5 = 12405

З 01.07.2022  –

2600*5 = 13000

З 01.12.2022  –

2684*5 = 13420

Запрошуємо  до  співпраці усі  небайдужі родини, які готові поділитися сімейним теплом з дітьми, які мають ризик залишитися без батьківського піклування та потребують тимчасової підтримки.

 

За консультацією можна звертатися до  служби у справах дітей Криворізької сільської ради за адресою:  місто Добропілля, вул. Московська, 1, ІІ поверх, каб.22 .

 

 

 

 

 

Фото без опису