АВТОМАТИЧНЕ ПРИЗНАЧЕННЯ ПЕНСІЇ

  • 202

 

Пенсія призначається автоматично при досягненні пенсійного віку. При цьому немає необхідності додатково звертатись та особисто відвідувати органи Пенсійного фонду.

Сервіс дозволяє надати всю необхідну для призначення пенсії інформацію завчасно та провести перевірку наявних у Пенсійному фонді даних.

Послуга надається засобами вебпорталу з використанням кваліфікованого електронного підпису (КЕП). Користувач, який не є пенсіонером та який авторизувався на вебпорталі Фонду за допомогою КЕП:

заповнює атрибути анкети (заяву; загальні дані; дані документу, що посвідчує особу; адресу проживання та реєстрації; дані щодо обраного способу виплати призначеної пенсії та отримання пенсійного посвідчення);

додає скановані копії документів (обовязкові та ті, які вважає за необхідне надати) для підтвердження його права на певні доплати та пільги);

підписує анкету-заяву КЕП та надсилає її до органу Фонду.

За результатами опрацювання анкетизаяви користувач отримає інформацію про автоматичне призначення пенсії, дату такого призначення та розмір пенсії за допомогою СМС повідомлення, засобами вебпорталу та через мобільний додаток.

НІ - ЗАРПЛАТІ В “КОНВЕРТАХ”

Важливою проблемою в трудових відносинах між роботодавцем і найманим працівником на сьогодні є легалізація зайнятості населення. Як свідчить практика, багато роботодавців (в основному це малий та середній бізнес) не укладають трудові договори з найманими працівниками. Можна з упевненістю сказати, що не лише роботодавець винен у такому стані справ, а й сам працівник не завжди розуміє на що він погоджується. Погоджуючись на “тіньову” зайнятість, працівники повинні розуміти, що їх очікують ризики, пов’язані з захистом своїх трудових прав та соціальним захистом у разі скрутних життєвих обставин.

Працівники, які одержують заробітну плату “в конвертах” позбавляють себе соціальних виплат та гарантій. Ухиляючись від оформлення трудових відносин з найманими працівниками, роботодавець позбавляє їх соціальних гарантій:

гарантований розмір заробітної плати;

соціальні гарантії, передбачені законодавством, зокрема на:

відпустку, в т. ч. і на відпустку по вагітності та пологах;

оплату тимчасової непрацездатності (лікарняного);

соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві і професійних захворювань та на випадок безробіття;

достроковий вихід на пенсію (якщо робота пов'язана з шкідливими умовами праці);

гідне пенсійне забезпечення (нарахування та перерахування пенсії), яке відповідає рівню його реальної зарплати.

І головне – через несплату єдиного соціального внеску наймані працівники втрачають соціальну захищеність, страховий стаж та можливість одержання заробленої пенсії по старості, по інвалідності та в інших випадках, передбачених законодавством.

ЗНАЙТЕ

Тільки з легальної зарплати формується Ваша майбутня пенсія.

ПЕРЕВІРЯЙТЕ

Чи перераховує роботодавець за вас страхові внески в повному обсязі

В цьому можна переконатися через особистий кабінет вебпорталу Пенсійного фонду України (https://portal.pfu.gov.ua) та за допомогою sms-повідомлень від Пенсійного фонду України.