Що варто знати про сказ

  • 50

Фото без опису

 

На території Добропільської, Шахівської, Криворізької громад у 2023 році зареєстровано шість випадків захворювання на сказ серед тварин (кішки-2, собаки -1, велика рогата худоба-2, дрібна рогата худоба-1).

Сказ це дуже небезпечна хвороба і без надання своєчасної первинної допомоги (щеплення) як людині так і тварині, загрожує смертю.

Джерелом зараження людини, як правило, є домашні тварини, які після укусу хворих на сказ лисиць, єнотів, вовків, стають носіями цієї небезпечної хвороби.

Що ж таке сказ? Це особливо небезпечне вірусне захворювання всіх теплокровних тварин і людей з ураженням центральної нервової системи з летальним наслідком.

У людини перші симптоми захворювання зявляються  через три дні, або до трьох місяців. У хворого зявляються галюцинації, завищена чутливість до світла, страх води (хворий не може зробити хоча би ковток води). Хворий стає агресивним, рве на себе одяг, кидається на людей.

Хвора людина, як джерело інфекції, загрозу не представляє.

Вірус сказу поза організму тварини не життєздатен. Швидко гине під впливом дезінфікуючих засобів та після кип’ятіння.

Одним з найважливіших заходів профілактики сказу є регулярне щеплення всіх домашніх тварин.

В разі укуса, подряпання чи ослинення людини хворою на сказ твариною,  необхідно негайно звернутись до лікарні для проведення антирабічного щеплення та введення імуноглобуліну.

Якщо лікар тимчасово недоступний, рану необхідно ретельно промити протягом  15 хвилин мильним розчином, і після цього неодмінно зверутся до медичної установи. Захворювання на сказ можна повністю уникнути, якщо після укусу людина якнайшвидше отримає необхідну медичну допомогу.

 

Держпродспоживслужба, Покровський район