ШАНОВНІ КЕРІВНИКИ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВ ТА ФЕРМЕРСЬКИХ ГОСПОДАРСТВ

  • 70

Фото без опису

 

На території Покровського району розпочалась підготовка до зернозбиральної кампанії. Щоб жнива пройшли без втрат необхідно забезпечити дотримання протипожежних заходів у місцях збирання, переробки й зберігання зернових.     

27.06.2023 року на базі ТОВ «Перспектива» проведено спільний рейд Покровського районного управління ДСНС у Донецькій області, представників підприємства та громади щодо протипожежної та протимінної безпеки під час проведення зернозбиральної кампанії 2023 року. Фахівці Покровського районного управління ДСНС у Донецькій області провели навчання щодо правильного використання вогнегасників під час можливих загорянь хлібних полів та техніки. Також представники ДСНС розповіли про дії працівників підприємства при виявленні на нивах вибухонебезпечних предметів.

        Найчастіше основними причинами виникнення пожеж під час жнивної кампанії є необережне поводження з вогнем, випалювання стерні, а також порушення правил експлуатації машин та агрегатів.

 

У період збирання врожаю категорично забороняється:

– палити біля хлібних масивів;

– розкладати багаття на полях та поблизу них;

– спалювати стерню, післяжнивні залишки;

– полювати неподалік ланів;

– допускати проїзд чи стоянку техніки, окрім спеціально обладнаної, ближче, ніж за 100 м від хлібних масивів;

– дорослі повинні нагадати дітям про правила пожежної безпеки та подбати, щоб вони не бавилися з вогнем поблизу сільгоспугідь;

– зернозбиральна техніка має виходити в поле справною та повинна бути обладнаною первинними засобами пожежогасіння. Зокрема, вогнегасниками, лопатами та мітлами-хлопушками;

– обов’язкова наявність іскрогасників на тракторах.

 

Незважаючи на заборони, щороку із завидною постійністю на полях спалюється стерня або солома після збирання врожаю, що призводить до збіднення вмісту гумусу в ґрунті, знищення біорізноманіття, тваринного світу, виникає загроза виникнення пожеж в полезахисних лісових смугах, лісах, а іноді й травмування або загибелі людей. У разі притягнення винних осіб до адміністративної відповідальності, враховуються всі обставини правопорушення, тяжкість їх наслідків.

Так, статтею 77 1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, передбачено, що за випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дотримання порядку, встановленого центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища, передбачено  накладення штрафу на громадян від  3 060 грн. до  6 120 грн і на посадових осіб – від  15 300 грн.  до 21 420 грн.

Ті самі дії, вчинені в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 6 120 грн. до 12 240 грн. і на посадових осіб – від однієї   17 000 грн. грн. до  30 940 грн.

У свою чергу, Кримінальним кодексом України  статтею 245 визначено, що за знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення вогнем чи іншим загальнонебезпечним способом передбачена відповідальність у вигляді штрафу від 85 000 грн. до 153 000 грн. або обмеження волі на строк від двох до п’яти років, або позбавлення волі на той самий строк.

У разі, якщо такі дії спричинили загибель людей, масову загибель тварин або інші тяжкі наслідки,  то вони караються позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років.

 

 

Дотримуйтесь правил пожежної безпеки. У разі виникнення пожежі звертатися за телефоном: 101