5 грудня - Всесвітній день волонтера

  • 256

Міжнародний день волонтера відзначається щорічно 5 грудня з 1985 року, коли Генеральна Асамблея ООН запропонувала урядам відзначати саме цей день, як день добровольця.

1859 рік вважається роком виникнення волонтерського руху у світі. В Україні волонтерство з'явилося на початку 90-х років минулого століття, а офіційно його визнано Постановою Кабінету Міністрів України від 10 грудня 2003 року.

Відповідно до статистичних даних, оприлюднених Організацією Об’єднаних Націй, у всьому світі нараховується близько 140 мільйонів волонтерів.

Волонтерство засновується на добровільності, співчутті, солідарності з потребами інших, а також глибокій повазі до всіх людей. Свій вільний час волонтери присвячують суспільним справам, беручи участь у різноманітних акціях, програмах соціальної взаємодопомоги, культурного просвітництва. Досить часто волонтери ризикують своїм життям, беручи участь у ліквідації наслідків глобальних катастроф, природних катаклізмів чи інших надзвичайних ситуацій.

Завдяки українським волонтерам – їхній шляхетній жертовності, активній громадянській позиції та фанатичній відданості справі – Україна вистояла й зберегла незалежність.

Фото без опису