19 червня – Міжнародний день боротьби із сексуальним насильством в умовах конфлікту

  • 26

Дата була обрана з нагоди схвалення 19 червня 2008 року резолюції Ради Безпеки 1820 (2008), в якій засудила сексуальне насильство як тактику ведення війни.

 

Завдання міжнародних організацій, а також держав-членів ООН полягає в тому, щоб надавати всіляке сприяння запобіганню таким конфліктам, а у разі їх виникнення – якнайшвидшій їхній локалізації та припиненню. Крім завдань із припинення конфлікту, вирішується маса супутніх проблем.

 

Термін СНПК – сексуальне насильство в умовах конфлікту – охоплює згвалтування, сексуальне рабство, примусову проституцію, примусову вагітність, примусові аборти, примусову стерилізацію, насильницькі шлюби, примусове оголення та будь-які інші порівняні за ступенем тяжкості форми сексуального насильства щодо жінок, чоловіків, дівчаток або хлопчиків, які мають пряме чи непряме (тимчасове, просторове чи причинно-наслідкове) відношення до конфлікту.

 

На жаль, ця жахлива проблема продовжує залишатися навіть у 21 столітті, коли в результаті конфліктів страждають найменш захищені категорії людей: жінки та дівчатка.

 

Через війну в Україні та особливо жорстокі методи ведення війни окупантів – серед українців також є постраждалі від СНПК.

Фото без опису