Як запобігти отруєнню дикорослими грибами

  • 47

Фото без опису

За даними Державної установи «Центр громадського здоров`я  МОЗ України» у 2023 році в Україні зареєстровано 50 осередків отруєнь дикорослими  грибами з 72 постраждалими, у тому числі серед постраждалих 15 дітей. Померли від отруєнь 5 дорослих. Статистика невтішна, тому дуже важливо пам`ятати про заходи профілактики отруєння грибами та бути обережними при їх вживанні.

Отруєння  грибами (інтоксикація грибами) виникає після вживання грибів, що містять токсини. Існують тисячі видів дикорослих  грибів, із них близько сотні може спричинити симптоми отруєння, а до двадцяти видів дикорослих  грибів у наших широтах потенційно загрозливі для життя людини при вживанні. Понад 95% випадків інтоксикації  дикорослими грибами є результатом помилки збирачів грибів, які плутають отруйні види з їстівними. Тому важливо збирати лише відомі Вам  гриби.

Вживати дикорослі гриби не рекомендовано вагітним, жінкам, які годують  грудьми, та літнім людям. Не варто годувати ними чи стравами з них дітей до 12 років.

Ознаки отруєння дикорослими  грибами можуть проявитися як через 30 хвилин після споживання, так і протягом декількох днів. Основними ознаками отруєння дикорослими грибами є:

нудота, блювання, різкий біль в животі, діарея, підвищення температури тіла, порушення серцевої діяльності, зниження пульсу, порушення дихання, задуха, посиніння губ, судоми, відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги), блідість або посиніння нігтьових фаланг пальців, поява галюцинацій та марення, запаморочення, розлад або втрата свідомості.

 За наявності будь-якого з наведених симптомів негайно зверніться до  лікаря!

Щоб запобігти  отруєння  дикорослими грибами :

  • Відмовтеся від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами,

вирощеними штучно, котрі підлягають контролю та продаються в торговельній мережі.

  • Не купуйте гриби на стихійних ринках.
  • Уважно оглядайте гриби: звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки.
  • Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишайте його поряд з іншими.
  • Не беріть занадто молоді чи старі гриби — їх легко переплутати з отруйними.
  • Збирайте гриби в екологічно чистих місцях, подалі від автодоріг, промислових підприємств та сміттєзвалищ. Гриби, всмоктуючи в себе вологу, вбирають і весь набір шкідливих речовин, які містяться у ґрунті, в першу чергу це стосується важких металів (свинцю, ртуті, міді, кадмію) та  радіонуклідів.
  • Не дозволяйте дітям збирати гриби без догляду дорослих, зібрані дітьми гриби ще раз ретельно передивіться.
  • Не збирайте гриби в засушливу погоду. В цей час гриби пересихають, збільшуючи концентрацію токсинів.
  • Не куштуйте сирі гриби.
  • Зібрані гриби старанно сортируйте за окремими видами, очистіть від землі, піску та листя, промийте водою і в той же день відваріть декілька разів у підсоленій воді.
  •  Не використовуйте відвари від грибів для приготування страв.
  •  Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.
  • Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хв.
  • Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.
  • Не слід маринувати або солити гриби в оцинкованому посуді , не слід консервувати гриби в герметично закритий посуд. Солоні, мариновані гриби достатньо накрити двома шарами пергаментного паперу та щільно зав’язати.

Використовуючи ці поради, Ви зможете уникнути можливих отруєнь дикорослими грибами.

Будьте завжди пильні та здорові!

 

 

 Добропільська філія ДУ

«Донецький ОЦКПХ МОЗ